19 Sep 2012

Melaka - Port Dickson - Bagan Lalang (Bhgn Keempat)

Bahagian Ketiga

Lepas mandi manda kat pantai Port Dickson tadi, kitorang teruskan perjalanan balik KL melalui jalan dalam lagi.. Pastu singgah kat pantai Bagan Lalang pulak untuk makan tengahhari merangkap makan malam sekali. Asal nak makan seafood je datang Bagan Lalang, macam dah tkde tempat lain dah kitorang nih…


Lepas makan dan posing sume, kitorang terus balik KL tak singgah mana-mana lagi dah sebab dah terlalu penat dan pokai uolls !!



Melaka - Port Dickson - Bagan Lalang (Bhgn Ketiga)

Bahagian Kedua


Pagi ni kitorang breakfast kat café hotel. Walaupun hotel Q Park ni hotel biasa jer ntah brape bintang, tapi breakfast menu dia banyak pilihan. Memang puas ati la.. Lepas breakfast baru kitorang naik ke bilik dan mandi dan bersiap untuk check-out (perghh kantoi gi breakfast tak mandi dulu !!)

Kalu ikotkan itinerary yang dah aku buat, lepas check-out tu kitorang akan patah balik ke Ayer Keroh sebab nak lepak kat Taman Botani naik buggy yang femes tuh. Ntah macam mana Mr.Lee tersilap amik simpang menghala ke Pantai Klebang. Dah malas nak patah balik, kitorang teruskan je perjalanan. 


Mr.Lee cakap nak balik KL ikot jalan dalam, bukan jalan highway PLUS tu, so kitorang ada peluang la nak singgah kat Port Dickson dulu.

Dah berkurun aku tak datang PD, last datang masa malam new year 2010. Meriah betol PD, maklum la wiken kan.. Nak carik parking pong hazab gile ko !!.. Tu bab parking, bab kesesakan toilet tok sah citer la… Beratur panjang aku nak salin baju mandi. Lepas tukor baju ready nak mandi laut katanyer, ada sorang akak tegur “dik, baju adik ni terbalik”.. dem, cmner tk perasan, excited sgt la tu.. Aku sengih-sengih je kat akak tuh.. Sebelum balik, aku sempat borong fridge magnet PD.

Bersambung...

Melaka - Port Dickson - Bagan Lalang (Bhgn Kedua)

Bahagian Pertama


Lebih kurang pukul 3 petang, kitorang keluar semula. Tempat pertama yang dituju ialah Perkampungan Portugis. Berbekalkan google map yang dah siap diprint, kitorang sampai tanpa sebarang kesesatan (masa tu belom pakai henfon canggih yang ada GPS hokey !!).


Perkampungan Potugis ni satu perkampungan orang-orang kacukan Portugis. Pada zaman dulu kan Melaka pernah dijajah oleh orang-orang Portugis. Kat sini ada jeti, boleh lepak-lepak tengok keindahan Selat Melaka. Masa tu awal lagi, so kitorang je la manusia yang lepak kat situ, takde orang lain.. Kalu hari Ahad dengar katanya ada persembahan kebudayaan.

Sekejap je kitorang kat situ, lepas tu patah balik ke Bandar Hilir. Dah petang-petang camni memang susah nak dapat parking, orang pun makin ramai.

  (Bukit St.Paul sayup mata memandang, kitorang tak naik pun, mana nak usung stroller, mana nak usung Afieq yang tembam ni lagi. Dulu dah pernah naik, so tak rasa terkilan pun)

Lepas round-round kat area Bangunan A’Famosa tu, kitorang ke Menara Taming Sari, nak merasa naik menara berputar tu.

(Pemandangan dari dalam Menara Berputar)

Pastu kitorang naik River Cruise. Aku beratur ngan Afieq, sementara tu Mr.Lee jadik tukang beli tiket. Tiket RM10, tapi kalu tunjuk kad pengenalan dapat diskaun RM2. Memang best naik river cruise ni. Tengok keindahan lampu-lampu di Perkampungan Morten. Tapi yang tak best nya bile terhidu air sungai yang agak payau baunya.. huhuhhuh.. Gambar pun tak amik...

Selesai sume aktiviti kat Bandar Hilir, kitorang pun pekena nasi ngan asam pedas Hajjah Mona yang femes selalu masuk dalam tv tuh. Kitorang jalan kaki je sebab jaraknya Cuma 10 minit je daripada Bangunan Stadthuys  tu. Kitorang tak singgah pun kat Jonker Street tu sebab dulu dah pernah masuk sana, lebih kurang cam Petaling Street je. Bagi aku, rasa asam pedas kat situ biasa-biasa je, ntah apa yang istimewa sangat sampai masuk tv tuh. Kawan aku budak Melaka (Macha) cakap ada tempat lain yang lagi best daripada Hajjah Mona tuh.  



On da way balik ke Bangunan Stadthuys  tempat kitorang parking keter, ujan turun rintik-rintik. Terpaksa tolak stroller laju-laju takot ujan turun lebat kang demam pulok anak sulungku itu..

Bersambung.....

Melaka - Port Dickson - Bagan Lalang (Bhgn Pertama)

Percutian ni sebenarnya dah lama berlalu, saje baru gedix nak post kat blog. Ini kali ke-4 aku datang ke Melaka, sblm ni datang berdua je skrg bawak Afieq plk. Si adik tak ikot sebab masa tu dia tinggal ngn nenek kt kampong. Kali ni punya trip, betol-betol well planned, selama ni klo g Melaka main terjah je. Dekat sebulan aku dok survey info pasal tempat-tempat best kt Melaka tu, so tkde la miss tempat-tempat best tu & kurang risiko sesat barat (maklum la Bandar Melaka tu banyak jalan sehala).

21 Januari 2012 - Seawal lebih kurang pukul 8 pagi kitorang dah bertolak ke Melaka. Gile awal padahal Melaka tu dkt je kot ngn KL, tapi sebab parking kat Bandar Melaka tu memang terhad, so tu yang aku paksa Mr.Lee kluar awal sampaikan masa keluar tu kitorang belum mandikan Afieq. 

Traffic highway PLUS pagi tu agak perlahan maklumlah aritu wiken agak panjang sebab bersambung ngan cuti tahun baru Cina, ramai orang nak balik kampong dan gi bercuti cam kitorang ni. Berhenti kt satu R&R (lupa kat mana) mandikan Afieq dan Mr.Lee tapaukan Dunkin’ Donut. 


Lebih kurang dekat kul 11 pagi kitorang sampai kat Bandar Hilir. Sebab masih awal pagi, banyak lagi la parking keter.



Lepas puas berposing kat Bangunan Stadthuys tu, kitorang terus bergegas ke Muzium Samudera pulak. Mr.Lee nak gi ngan keter, tapi aku tak kasik, konon takot sampai sana takde parking. Berpeluh jugak la nak sampai kat sana, bila sampai sana, bersepah-sepah parking lot kosong. Sebbaik Mr.Lee tak fire aku balik. Hahahahaa !!.. Sebelum ni datang Melaka tak pernah terpikir pulak nak masuk Muzium Samudera. Muzium ni unik sebab bentuk kapal. Sebelum masuk kena bayar tiket dulu, RM3 sorang kalo tak silap aku. Muka akak jaga kaunter tu agak hazab mencuka macam mintak dilempang je, langsung tak mesra alam !! Macam la kitorang masuk sana tu free. Yang best kt situ ada disediakan tempat simpan stroller dan boleh kunci basikal.



Lepas tu kitorang patah balik ke Bangunan Stadthuys tempat kitorang parking keter sebab nak gi pekena coconut shake yang femes kat Pantai Klebang. Sebelum tu kitorang sempat singgah kat Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka. Klo bukan sebab jalan kaki, kompom aku tak perasan kewujudan kincir air nih.


Sedap betul coconut shake yang femes nih. Lupa pulak nak amik gambar sebab masa tu kitorang tengah kebulur, sampai je minuman terus sauk tanpa fikir pasal kamera. Murah jer, RM2.50 segelas. Siap ada topping eskrem vanilla. Kat gerai tu jugak ada makanan siap bungkus cam nasik lemak, mi goreng, bihun goreng dan pelbagai pilihan kuih-muih. Dah kenyang, check-in hotel dan berehat. Satu perkara yang tak pernah berubah sejak dulu hingga kini, cuaca kat negeri Melaka ni memang panas membahang.

Bersambung....