21 Jun 2012

Labuan

21 Mei 2012 - Menyambung kembali aktiviti network maintenance utk JANM, lokasi kali ni kt Wilayah Persekutuan Labuan. Aku prnh pernah menjejakkan kaki gajahku kt mana-mana pulau, so kiranya Labuan ni pulau pertama aku pegi. Seb baik ada flight direct drpd KL, tk perlu nk tukor2 flight cm nk g Limbang. Flight kul 7.35 pagi, bermakna aku kena ada kt epot kul 5.30, fuhh mmg tk cukup tdo ok !!
Beberapa kali naik kapatebang AA nih, ni kali pertama aku dpt hot seat, cm tk caya, 4,5 kali dok belek tiket tuh. Sepatotnye sbg pemegang tiket hot seat, aku tk yah nk beratur pjg cm org lain, tp aku beratur jgk, mana le nk alert hot seat tu nombor brape sbb selama nit k prnh dpt hot seat kan !!.. Tima kasih Yeop & Hanan sbb booking tiket awal, so kitorg dpt seat best.. The best part is, aku dok tepi tingkap, harusss le aku blh tgk pemandangan laut yg chantek & blh amik gmbr byk-byk kan, oh very the jakun !!! Plan nk merasa nasik lomak AA yg femes tuh, tp sbb ngntk tk hengat bgn kul 3 pagi terus aku membuta utk beberapa ketika.


Dlm kul 10 lebih, selamat tiba di Pulau Labuan. Nmpk je banner Selamat Datang tu aku bertambah jakun. Excited gile mcm nk g bercuti pdhal dtg sini nk wat keje. Kecik je epot nye. 






Kitorg breakfast kt Mc Donald kt epot nih. Aku amik Big Breakfast Set, rm9 lebih je sbb tkde tax, dh nama pong Labuan Pulau Bebas Cukai kan !! Dlm excited ni ada terselit beberapa kegusaran yg definitely tk best, antara nye aku masih blm booking hotel, sbb kebykn hotel kt sini full house ada program matrikulasi seluruh sabah. Akhirnya aku dpt bilik kt Sky Global Hotel, hotel cikai je sbb yg best-best dh full house, mesti kompeni syg aku sbb menjimatkan kos dorg… Dkt sejam lebih nunggu teksi kt epot utk gi hotel. Tu yg tk best kt epot sini, teksi tk mencukupi utk menampung permintaan penumpang. 




Smp hotel kul 1.30 ptg, rehat jap. Bilik not bad la, selesa walaupun kecik, cuma tkde tingkap. Haris ckp bilik dia ada tingkap, dem !!!. Tkpe la, klo ada tingkap pong bknnye aku dok dlm bilik ni 24 jam (kataku memujuk hati yg keciwa dpt bilik tkde tingkap, hahahaah) Kul 4.30 keluar pegi pejabat JANM Cawangan Labuan. Opis berkenaan terletak dlm Bangunan Ujana Kewangan yg femes tuh. Memandangkan kitorg belom lunch lg, so makan jp kt Medan Selera Labuan. Memandangkan baru kul 5, so byk gerai belum bukak dan kitorg tk byk pilihan. Aku order nasik goreng dan seperti kt Sarawak, aku dh ckp nk pedas, ttp mknn rs tawar.. Yg uniknya nasi goreng aku ni ada acar timun mentah. 










Lps mkn terus wat keje. Person-incharge kt sini nama Encik Jerome. Hampir kul 3 pagi, keje kitorg  masih belum settle. Terpaksa serender dan ckp kt Encik Jerome yg kitorg akan sambung esok pagi. Driver JANM Labuan, Abg Man dh ready nak tlg hntrkan kitorg blk hotel. Opismate-opismate aku yg prnh dtg wat keje kt sini panggil dia Abg Awie sbb Abg Man ni suka layan lagu-lagu rock kapak. 


22 Mei 2012 - Walaupun malam td blk keje kul 3 pagi lebih, kul 9 pagi kami dh terpacak kt pejabat utk menyambung kembali keje-keje yang terbengkalai. Masa kitorg sampai tuh, Encik Jerome dh terpacak kt dlm bilik dia. Abg Man pong ada sama.
Dek kelaparan yg mencengkam usus perut, maka kul 3.30 petang kitorg turun gi makan kt medan selera semalam tuh. Makan mi goreng kt satu gerai, sedap sgt !!... Dlm pening kepala tk cukup tdo dan tension keje, abih jgk aku sepinggang mi goreng yang byk portion nye. Satu perkara yg korg perlu tau, apa aje yg korang order kt Sabah / Sarawak pasti korang akan diberikan semangkuk sup, even korg order mi goreng.  




Lps tu kembali smbg keje. Encik Jerome tk tunggu kitorg mlm ni sbb dia kena pegi KL, so Abg Man a.k.a Abg Awie yang tunggu. Seperti biasa bile kepala hotak dh terlampau buntu dh tk nmpk jln yg benar kata org, maka terpaksa mintak tlg Yeop settle kan masalah firewall nih.. Tima kasih skali lagi yer Yeop !!!...
Kul 12 tgh mlm baru kitorg blk dan seperti mlm td, Abg Man yg hntrkn kitorg blk hotel. Frustnya aku dh dpt dtg Labuan tk dpt gi jalan-jalan dan shoping-shoping coklat… Abg Man yg memahami kesedihan aku (ewah !!) terus bawak kitorg kt satu kedai bebas cukai 24 jam. Wooo kelas, kedai bebas cukai 24 jam cm 7Eleven !!.. Tp kt sini tk byk pilihan coklat, tk mcm dlm Bangunan Ujana Kewangan tuh, tp ok la, buat ole-ole utk family, pengasuh dan kawan opis. 
















Sikit je aku beli, total sume rm26.50.. Aku rs mungkin harga kt kedai dlm Bangunan Ujana Kewangan tu jauh lebih murah sbb kt sana lg byk pilihan. Bile blk hotel, aku kecur liur tgk coklat yg tersergam atas meja solek tepi katil. Tk sbr nk mkn !!...
23 Mei 2012 -  Tengah sedap tdo, tetiba terdgr Haris ketuk pintu bilik aku, kuat gile dia ketuk mcm nk roboh bgnn hotel tuh.. Ko tk reti nk tekan loceng kt dpn pintu tu ke ooii..?? Cepat2 aku mandi, tgk jam kt henfon dh kul 8 lebih, bior betik ni !!.. Tkkn jam salah setting kot..? Tgk kt jam tgn, mmg betol sahih kompom masa tu dh kul 8 lebih.. Cmne blh tk sedar langsung padahal dh kunci jam kul 6 lebih konon nk bgn awal nk g borong coklat lg skali kt kedai yg sama… Cepat2 bersiap kemas barang sume, then check out….
Haris ckp Abg Man dh dtg td, tp nanti dia dtg lg skali sbb dia kena hntr bos dia g epot dlu… Sementara tunggu Abg Man tuh, aku g borong coklat lg skali.. hahahaaha…. Then Abg Man hntr kitorg g epot.. Tima kasey byk Abg Man…
The Giant Lollipop, wat ketuk kepala kompom mental disorder terus !!..
Flight blk KL kul 10 pagi lebih, tp delay pulok sbb masalah ekon katanya. Lama gile nunggu dlm terminal.. Bile dh dok dlm kapatebang, terpaksa nunggu lg, kapatebang tk blh nk take off sbb masalah ekon blm settle. Ada penumpang bgn & marahkan air crews sbb panas. Dh beberapa kali naik kapatebang AA ni, ni kali pertama nk try nasik lemak dia yg kekonon sedap tuh.. Mmg sedap pong.. Lenkali nk try nasik beriani dia la pulok, tgk dlm menu cm sedap je…

Sepjg flight kali ni aku tk tdo, aku dok tulis draft blog ni, semangat gile ok !!!.... Smp KL kul 2 lebih, ujan lebat gile.. Berakhir la pengalaman aku di Wilayah Persekutuan Labuan tuh… Klo dtg Kota Kinabalu, harus singgah kt tu lg skali…


Jom tgk coklat-coklat yg aku sempat beli ms kt Labuan tu :

 * Klo kt Semenanjung, aku tk prnh amik port pong dgn kewujudan coklat nih...*
 * Toblerone haruss la ada dlm senarai. RM4.90 utk pek 100gm *


 * NIPS 90gm cuma RM2.10 je, klo kt Semenanjung yg 40gm pn dh RM2.10 *

 

 * Satu-satunye imported chocolate yg aku beli, 5 inggit lebih je *


 * Buatan Malaysia, tp tk blh lawan kehebatan Cadbury *


1 Juta Kengkawan Dah Komen:

.: iEyLa :. said...

uhuk2..nk sket coklat!!!

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :