29 Jun 2012

Aglio Olio Spaghetti (i)

9 Jun (Sabtu) - tetiba anggota badan terasa amat rajin nk masak spageti Aglio Olio.. Google resepi sana sini so terhasil la masakan yang di idamkan. Kpd yg tk prnh masak masakan tuh, kt bwh ni aku sediakan resepi..

1. Mula-mula tumiskan bawang putih guna minyak zaitun. Klo tkde minyak zaitun, minyak masak biasa pong buley janji bukan minyak diesel. (Peringatan : jgn kutuk kuali aku oke !!)Bila dh harum wangi semerbak satu rumah, masukkan seafood. Tp aku campur isi daging ayam skit. Bila Lauk pauk dh agak masak & mengeluarkan air, cepat-cepat masukkan garam, gula & serbuk perasa sesedap tekak korang.


2.  Then masukkan spageti yang dh direbus tadi. Aku dpt satu tip drpd aziejaya.blogspot.com, rebus spageti dlm air mendidih yang dibubuh garam dan minyak, baru la sedap spageti, lemak-lemak masin gitu. Tima kasih kak sbb share tip berkenaan.


3. Bila spageti dh mesra dengan lauk & bahan perasa tadi, masukkan plk sayur. Terpulang la nk pakai sayur apa, aku guna capsicum merah dgn button mushroom dlm tin.


4. Akhir sekali, masukkan Italian Herb. Aku suka buh banyak-banyak, rasa sedap sgt.. Bila dah masukkan Italian Herb tu terus padamkan api, tk perlu kacau lama-lama atas api.


5. Hasilnya : 




5 Juta Kengkawan Dah Komen:

Azie said...

Aduh, serius tiba tiba jadi lapar ni melihatkan gambar gambar yg cantik ni. Pos lah kat sini sepinggan ya

Zura Lee said...

tima kasey byk kak sbb ajor rebus spageti ngn air garam tuh, ternyata mmg mabeles !!!... igt nk tepek link entry ni kt blog akak sbg tanda penghargaan, skali akak dh terjah entry ni dlu... heheeheh

.: iEyLa :. said...

whooiisshh..nyesal tgk post nih..haha
sedapnye tgk pic ni je thu dah sdap..uhuk2.

Zura Lee said...

iEyLa : nanti akak poskan yerk..

aziejaya said...

Lamanya tak masak spaghetti. Bila tengok di sini, mulalah menelan air liur

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :