28 Aug 2012

Sambal Tumis Udang


Sebab malas nk listkan bahan-bahan, kite teruskan ke cara memasak sambal tumis udang ni oke.. Hahaahaha !!

Cara-cara :
  1. Tumis bahan kisar (bawang putih, bawang merah, bawang besar, cili kering yang dicelur, cili padi, belacan & udang kering / udang geragau) hingga wangi
  2.  Masukkan bahan perisa (gula, garam & serbuk pati ikan bilis) secukup rasa dan sedikit air asam jawa.
  3. Masukkan terus udang segar. Udang tu blh dikopek kulitnya ikut kerajinan korang la. Aku tk masukkan air sebab taknak sambal ni berkuah sgt, aku hanya bergantung pada jus yang keluar daripada udang tu semata-mata.
  4. Biarkan beberapa minit, dah siap untuk dihidangkan. Senang jer, sempoi !!





3 Juta Kengkawan Dah Komen:

TS said...

aduyai...gatal2 ase tgk udang nih..
sedap mkn..pas mkn sedap nk tnggung sakitnye plak..hihi

Zura said...

hayyokk byk dh Ieyla komen, akak baru perasan... sorry2...

alialisakreatif.blogspot said...

this one look tempting sangat ok!!

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :