12 Jul 2013

Persiapan Juadah Raya

Orang lain sibuk dok bercerita pasal juadah bukak poser ngan sahur, aku pulak nak cerita pasal persiapan juadah raya.. Kompom aku jadik bahan umpatan korang sebab gile babing awal wat persiapan juadah raya, lantak korang la.. hahahaha !!

Selasa, hari pertama puasa aku cuti. Asalnya memang nak gi keje pun, masa aku kejutkan Mr.Lee dia cakap dia cuti arini, trus aku wassap bos cakap aku cuti jugak.. Kurang hajar punye staf.. Hahahahaa ! Sekarang ni tak banyak keje urgent, so boleh la kalu nak cuti tapi tak boleh buat selalu, tak berkat pulak gaji kalu ngular je kan.. (fefeeling solehah pulak ko zura !)



Dah cuti kan, aku ajak Mr.Lee gi Tesco Kajang sebab kat situ banyak pilihan barang nak buat kuih raya, murah-murah pulak tu.. Tambahan pulak kat situ ada produk jenama Tesco sendiri, bertambah jimat la aku..
Sanggup tu pegi Tesco yang jaraknya setengah jam daripada umah aku, padahal ada jer Aeon Big yang sekangkang monyet je daripada umah aku. Sesambil beli barang dapo dan barang keperluan juadah raya, aku boleh usha barang-barang lain jugak sebab kat Tesco Kajang banyak pilihan baju cantik-cantik.. (itu motip ko yerk zura!!)



Bulan puasa ni aku berazam nak buat cornflake madu ngan cornflake coklat sebanyak yang mungkin setiap hujung minggu. Itu je juadah raya yang paling senang, buat ngan kaki pun kompom menjadik. Gigih la aku google sana sini cara nak buat makanan tuh.. Semua bahan aku beli brand Tesco, dasar kedekut la katakan.. Cornflake brand Tesco aku ada jumpa tapi takde cop Halalan Toyyiba pulak tu yangaku terpaksa beli yang brand Nestle.. Kawan sajeskan aku kalu nak cornflake timbang kilo boleh beli kat kedai bakery. Nanti aku terjah mana-mana bakery shop andai kata kuantiti cornflake madu yang dihasilkan masih belum banyak.. hahaaha !!!!



Aku siap beli balang plastik saiz XL dua bijik. Tu pun nyesal tak beli banyak lagi sebab kat Tesco harganya dua inggit lebih jer, kat supermarket lain tiga inggit lebih....



Tetiba abang Afieq sibuk nak numpang amik gambar.. Dah nak masuk umo tiga tahun pun belum pass buat tanda Peace...



Sejam sebelum gi Tesco tuh, tertengok dalam tv ada sorang akak tu buat bisnes agar-agar kering. Trus aku menggelupor nak buat agar-agar kering banyak-banyak jugak. Tu yang beli segala keperluan buat agar-agar tuh.. Hahahaahah !! Tapi agar-agar kering kena buat time cuaca panas terik, baru la agar-agar yang dijemur betul-betul kering.. Hopefully cuaca wiken ni dan wiken-wiken seterusnya elok je takde mendung-mendung.. Kalu mendung jugak, kompom aku keringkan agar-agar ni guna hair dryer.. 


OK, sekian cerita persiapan juadah raya aku. Tu je yang aku nak buat sebab aku malas nak buat biskut raya. Tak tau la kot-kot suatu ari terbukak ati nak buat biskut ke nanti aku update kat blog ni.. hahaahaha !!




11 Juta Kengkawan Dah Komen:

Mizz Aiza said...

rajinnya zura buat kuih raya sendiri.. aiza selalu beli je.. hihi.. elok juga buat persiapan awal2.. macam tahun lepas nak dapat buttercup pada inggu ke-3 ramadhan memang susah sebab dah habis stok..

Sura Mohd said...

buat persiapan awal memang bagus..tahun ni akak pun berazam nak buat biskut raya sendiri..:)
*masa shopping brg dapur bulan lepas akak pun sempat gak rembat 2-3 brg utk buat kuih..hehehe*

wawa syaida said...

mak aiii awalnye beli...tak pe buat awal makan pun awal...boleh tak macam tu :)
wawa pun feveret jugak cornflake madu...sedap dan mudah...selalu buat dengan kakak :)

::EIDA:: said...

haaaa jgn lupe bagi resepiii nak buat semua tuh. mane tau ida nak buat jugak. hahahahaa

misz sheyla said...

haah..awal bebeno..orng lain baru mood berbuka puasa....huhu.....ade tesco ea kat kajang???kat mana ye???

tenku butang said...

huk2.. teman jugak yg x buat kuih.. almaklunmlah oven x dapat2 lagi.. entah bila nak belinya xtau lea.. tapi elok jugak.. bole menjimat kan kos kan.. nak beli bahan2 buat kuih pun nk kena pakai duit bukan daun.. #opsss.. teman pun kedekut jugak rupanya.. wahahaha

~SaTo OrEo~ said...

weh ko try buat cornflake pedas bermadu..mmg lg sedap.. (^_^).. pastu tambah ikan bilis..perghhh.. tak berhenti ngunyah..kekeke.. aku ada share resepi dia kt blog..

Resepi Cornflake Pedas Bermadu

nnt ko share resepi agar2 kering ko tu + beserta gambarnya skali eh..mcm menarik tertarik daboom je.. :P

Firdawati Rashidi said...

Awaknya prepare brg, nk resipe leh x zura.,hehe

Suria Lekatlekitgurl said...

awal takpe jangan terlewat kang kelam kabut. saya pun suka shopping barang dapur kat tesco. murah kot

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Farah setiap buat kuih raya tunjuk2 jer Zura.. hehehe.. malas betul kan.. ;p

nik ros said...

rajinyer tau buat kuih sendiri.kami ni kuah tunjuk2 jea la..haha

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :