22 Jul 2013

Nasi Kerabu Kelantan


Dulu mak aku berniaga bukak kedai makan lebih daripada 20 tahun lamanya, so sempat la aku blaja macam-macam resepi masakan daripada dia. Arini aku nak share resepi nasi kerabu. Ramai orang ingat susah nak buat nasi kerabu, tapi kalu dah tau caranya senang jela.. Aritu ada kawan aku mintak resepi nasi kerabu ni, aku kompom dan yakin sesungguhnye beliyau belum buat pun nasik kerabu, hoi MASZ tengok sini !!! hihhihih....




Sambal kelapa / sambal nyior (resepi mak)
Kelapa parut
Ikan (direbus, dibuang tulang dan ditumbuk lumat)
Bawang merah, serai dan halia (dikisar bersama)
Gula dan garam
Budu (optional)

- Kelapa parut digoreng hingga garing dan perang. Kemudian ditumbuk halus.
- Gaul semua bahan hingga mesra.
- Kalu kat kedai, susah nak jumpa peniaga nasi kerabu campurkan isi ikan rebus dan bahan kisar kat dalam kelapa ni, dorang jual kelapa parut goreng je semata-mata...



Kuah tumis (resepi mak)
Bawang merah, halia dan serai (dikisar bersama)
Santan
Asam keping
Gula dan garam
Ajinomoto / serbuk pati ikan bilis / sos ikan
Budu (optional)

- Didihkan santan bersama bahan-bahan lain sehingga kuah pekat dan pecah minyak.



Nasi biru (resepi adik ipar aku)

- Tanak nasi seperti biasa, cuma tambahkan sebatang serai yang diketuk, halia yang diketuk, beberapa helai daun limau purut dan beberapa titik pewarna biru. Kalu kat kampung, kitorang guna air ramasan bunga seri pagi, kat KL ni mana aku nak cari bunga tuh kan..
- Aku tau resepi nasi biru ni lepas kahwin ngan Mr.Lee, lain kawasan lain cara masakan walaupun kitorang satu negeri. Mak aku cuma tanak nasi buh air ramasan bunga seri pagi jer.



Ulam-ulaman
Bunga kantan, kacang panjang, daun kesum dan kobis.


Aritu kitorang makan nasi kerabu dengan ayam bakar kunyit. Budu tu pelengkap hidangan ni. Kalu ikutkan banyak lagi aksesori nasi kerabu yang takde contohnye cam sambal belacan, telo masin, solok lada, keropok goreng dengan ikan goreng celup tepung... 






22 Juta Kengkawan Dah Komen:

~SaTo OrEo~ said...

wow wi..aku dah agak ko mesti akan buat nasi kerabu utk berbuka.. :P aku dah plan nk wat gak tp tak terbuat-buat lagi..hahaha.. penyakit M.. tapi nasi kerabu versi mak aku takde kuah tumis.. cuma sambal kitorg tu ada 2 versi.. versi kasar + halus :D

Zura Lee said...

Sato : nasik kerabu aku blh buat, tp nasik dagang aku tk pandai..cm susah je nk tanak pulut tuh..mencik aku !!!!

»£ã£á¯M¡§§♥ú« said...

pergghhh....mengapakah di bulan puasa begini??? hahaha

misz sheyla said...

ngeee...dapnyeeee.....

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Nasi kerabu nie memang menu wajib mkan dalam masa bulan posa nie..hehehe
nnti farah nk try buat guna resepi zura pulak.. ;p

Zura Lee said...

Lala : sila menjejeskan liur ok.. hahaaha

Misz Sheyla & Farah : nanti blh try wat sendiri la yerk...

Sura Mohd said...

rajinnya Zura..akak dah lama x buat..beli jer.hehehe..(meleleh air liur tengok ns kerabu ni)

Zura Lee said...

Kak sura : itu je pun masakan yang zura rasa grand sikit nak dimasak bulan poser ni... nak masak nasik dagang tk pandai..huwaaaaaaa

❤Kamsiah❤ said...

nak buat tak susah tapi 'renyah' hehe....betul yg dijual tu kdg2 kelapa goreng pun ala2 ja,tak garing,tak tumbuk..budu cair loley...

lieyalatif said...

aduhhh dugaaan yg maha hebat tgk nasi kerabu pagi2 hahahahaaha....

terranye zura buat sendiri...bertuah dpt belajar resepi turun temurun hah.....lieya kalo pi pasar mlm mmg wajib cari nasi kerabu....budu taruk lebih heheheeheh....

::EIDA:: said...

hey hey heyyy puasaaaa.. muahahhaha..

Mizz Aiza said...

menguji iman aiza ni.. hehe.. aiza memang suka nasi kerabu.. tapi nak buat sendiri tak reti, selalu nak makan beli je la.. hehe.. terima kasih zura sudi berkongsi resipi.. boleh aiza cuba buat nanti..

rubi ah said...

kekejaman apekah ini???waaaa..nasik kabu biru terbaekkkk!

wawa syaida said...

wow...anak tokey nasik kerabu...wawa memang feveret giler nasik kerabu ni...sampai kan owner kedai tu dah kenal ayah...sebab ayah selalu tolong beli kan..thanks share resepi...kalau tiba2 ada aura rajin nak buat...wawa try...thanks share resepi...nampak sedappppppppppppppppppppppppppp bangat..... :D

Liza Razak said...

wahhh...bolehlah cuba resepi ni! saya memang peminat nasi kerabu..kalau masak utk buka puasa ni mesti best :)

alialisa said...

tak suka sangat nasi kerabu

tapi tengok dlm gambo sangat menyelerakan heheh...

tenku butang said...

mak aiiiii!! kegemaran teman nii.. mana nk cari bunga biru tu yea?

nanti nak share resepi ni bole? nk boh dlm diari blog.. mintak izin ni.. boleh ke? leh lea.. huk3.. nanti teman kredit kan ke sini bole? aaaa.. suka sgt nasi kerabuu

Zura Lee said...

Kak Kamsiah, Lieya, Eida, Aizza, Rubi, Wawa, Liza :
nasi kerabu mmg best kan...buh budu byk2 lg mantops

Kolin : Rugi hang tk suka nasi kerabu, ilang satu nikmat hidup..hahaahahaha !!!

Tenku Butang : ok, sila la share.. hihihhi...

jarimanis said...

yeayyy..JM dah singgah sini..sebelun you looks yellow..suka warna kuning..mcm anak raja hee

tengok nasik kerabu nih..terus terliur ptg nk nk berbuka ngan nasik kerabu lah...

terima kasih kongsi resipi ne..mesti SEDAP

nik ros said...

wahhh..sedapnyer.feveret nik ni.

Farahfi1707 said...

Kalau nak lagi natural,buat pewarna biru pakai bunga nasi kerabu atau biasa dipanggil bunga telang.Warna biru dia lagiii cantik.Tiada bahan kimia tiruan..dan tu la resepi original..

Anonymous said...

wajib try nihh...

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :