1 Oct 2013

Ayam Kukus Halia



Ayam kukus halia - Ni resepi kakak ipar (isteri abang sulong) aku yang ajar. Salah satu masakan yang sihat sebab menggunakan kaedah merebus. Tapi jadik kureng sihat sebab aku sengaja gunakan ayam bahagian yang berkulit dan berlemak macam peha dan kepak, baru la kuah dia jadik lebih sedap dan lemak-lemak sikit.. (pastu dok komplem badan gemuk..). 

Kalu korang nak diet better guna bahagian ayam yang tak berkulit contohnya bahagian dada ok.



Bahan-bahan :
Ayam  - dipotong kecil dan dibersihkan
Halia - dihiris nipis
Beberapa ulas bawang putih
Beberapa keping asam gelugur
Garam dan serbuk pati ayam
Tomato - dipotong kecil (tak buh pun tak pe)
Cilipadi
Air - bergantung banyak mana kuah kita nak

Cara : Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan didihkan selama 20 minit. Dah siap.



Senang sangat nak buat kan ? Lagi sedap kalau cicah ngan kicap cili. Nak jadikkan lauk dalam berpantang lepas bersalin pun boleh. Aku sengaja lebihkan bawang putih sebab aku suka makan bawang putih, awet muda la konon, puih !!





13 Juta Kengkawan Dah Komen:

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak, Ya Allah.. nampak sedap ni. terliur sheila tengok tau.. nanti sheila nak try masak kat rumah. hehehehe :D

zila said...

Gluppp..sedapnyaaa..tetiba lapor pulak..hehehe

misz sheyla said...

nk try...mkn dengan bubur..huhu

Jari Manis said...

nyum..nyum..menyelerakan..semua bahan dh ada kat umah kecuali tomato..boleh jadi resipi utk dinner mlm ni...cepat di masak sedap di makan eh..terima kasih Zura kongsi resipi ni..2 hari lepas JM buat sup ayam..co hari ni leh try ni pulak

lieyalatif said...

perghhhh!!! telan ailiyo patplohpat kali tau tgk pic nieh.....

uihhh mmg sedap..sesuai sgt buat lauk dlm pantang nieh....lieya suke ni ...halia pastu ade masam2 asam keping....mmg terangkat nieh! nanti lieya nak try ler...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

terliur aiza baca entri zura malam-malam gini.. hihi.. nak cuba buat juga la nanti..

mysha said...

Hamboiii senangnya zura.. Nih klo malas lg nk buat tak tawla.. hehehe

JunAina said...

Sekali tengok macam sup pun ada rupanya... Nengok gambar teringin pulak...

❤Kamsiah❤ said...

sihat lagi menyihatkan hehe...kalau dapat kat akak,mau meratah mcm tu ja..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Zura...serius nampak sedap!!!!! terliur farah tau..^__^

Time Traveller said...

Ya Allah .. terliur abis nie.. simple tapi sedap..
yang penting ia makanan sihat.. trbaik :D

Anonymous said...

Cara susah di praktikkan bagi yg memang pertama kaki mencuba.yg lain mmg lh ckp senang sbb mmg tau ckit2.haishh

Anonymous said...

Salam. Woah perkongsian yg menarik. Nk tanya season die dri pati kiub ea ? Xde garam pun dlm list. ^_^

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :