10 Dec 2013

Mi Kari Simple

Plan asal nak masak mi kari untuk brekfes Mr.Lee ari Sabtu sebelum dia gi keje, ntah camner lepas solat Subuh aku terbabas tido sampai tak sedar bila ntah dia kluar umah gi keje.. hahahaah !!!

Jadi mi kari ni dimasak sebagai sarapan pagi untuk hari Ahad.


Rupa-rupanye masak mi kari sama je macam kita masak gulai kari ayam, orang lain dah lama tau, aku je yang baru tau.. -_____-

Aku ada masukkan air rebusan kulit dan kepala udang macam yang JUMIE SAMSUDIN sajeskan, memang bertambah sedap rasa dia..







Bahan-bahan :
Daging Ayam - aku guna bahagian yang bertulang supaya dapat air tulang yang manis
Fishcake 
Bawang putih, bawang merah dan halia - dikisar
Serbuk rempah kari - campurkan dengan sedikit air untuk dijadikan pes
Daun kari
Udang - direbus bersama kulit dan kepala yang telah diasingkan. 
Air rebusan udang  - Kepala udang tu nanti kisar dengan air rebusan dan ditapis
Santan cair / susu cair
Air asam jawa
Mi kuning
Sawi - dicelur
Tauhu goreng
Limau nipis
Minyak untk menumis
Bahan perasa secukupnya

Cara :
  • Tumis bawang putih, bawang merah dan halia kisar hingga naik bau.
  • Tumis pes rempah kari dan daun kari hingga pecah minyak.
  • Masukkan ayam dan fishcake, goreng hingga setengah masak saje dan trus masukkan air rebusan udang dan santan cair.
  • Bila dah mendidih, masukkan bahan perasa dan air asam jawa
  • Curah kuah di atas mi kuning yang telah dicelur, hiaskan dengan hirisan limau nipis, udang yang direbus dan hirisan tauhu goreng

Senang sangat kan nak buat.. kalu buh kerang, tambah telur rebus dan sambal tumis udang lagi bertambah mantap...




10 Juta Kengkawan Dah Komen:

NURUL JAMIAN said...

arghhhh mee kari sukaaaa hari tu masa awal2 pregnant nak makan mee kari sanggup pi makan kant old town hehehe

anna hashim said...

arghhhhh kak zura tak baik tau buat ana meleleh air liur pagi2 kt opis ni..hehehee sedap nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Jari Manis said...

Simpe katanya....eee..menyelerakan...slurppp...Mee kari satu heeeee

lieyalatif said...

perghhh cayalah zura...pada lieya ni bukan simple dah nieh..ni laa mee kari special gituuu heheheeh...byk bahannye...mmg berbaloi hah...tu syok kalo buat sendiri kan...kalo beli mmg kurang je bahannyer.....

tu la lieya pun bace tips kalo nak sedapkan kuah mee kite boh air rebusan udang ....bertambah lemak2 manis gitu kuah kite hah heheheeheh

Sura Mohd said...

sedapnya zura..akak pun dah lama tak masak mee kari..selalu makan yg orang dah buatkan jer...hehehe...tak tau knape sejak bermenjak ni meme malas sangat nak masak mee kari ni..:)
masa anak2 dara kecik2 dulu akak rajin gak masak mee kari ni...siap bawak pi kerja lagi..

awien ariff said...

Sedapnya mek..dah lama benar aku x makan mee kari

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah.. sedapnya.. nampak special mee kari yang zura masak ni.. :D

wawa syaida said...

akak...semua nampak sedap....nak jemput akak datang kenduri :)

SecretOfShaila said...

alahai...terliur tgk...hihihi

yana yani said...

wah mewahnya sarapan
tak mahu hulur ke
zura ni hebatlah! =)

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :