Plan asal nak masak mi kari untuk brekfes Mr.Lee ari Sabtu sebelum dia gi keje, ntah camner lepas solat Subuh aku terbabas tido sampai tak sedar bila ntah dia kluar umah gi keje.. hahahaah !!!
Jadi mi kari ni dimasak sebagai sarapan pagi untuk hari Ahad.
Jadi mi kari ni dimasak sebagai sarapan pagi untuk hari Ahad.
Aku ada masukkan air rebusan kulit dan kepala udang macam yang JUMIE SAMSUDIN sajeskan, memang bertambah sedap rasa dia..
Bahan-bahan :
Daging Ayam - aku guna bahagian yang bertulang supaya dapat air tulang yang manis
Fishcake
Bawang putih, bawang merah dan halia - dikisar
Serbuk rempah kari - campurkan dengan sedikit air untuk dijadikan pes
Daun kari
Udang - direbus bersama kulit dan kepala yang telah diasingkan.
Air rebusan udang - Kepala udang tu nanti kisar dengan air rebusan dan ditapis
Santan cair / susu cair
Air asam jawa
Air asam jawa
Mi kuning
Sawi - dicelur
Sawi - dicelur
Tauhu goreng
Limau nipis
Limau nipis
Minyak untk menumis
Bahan perasa secukupnya
Cara :
- Tumis bawang putih, bawang merah dan halia kisar hingga naik bau.
- Tumis pes rempah kari dan daun kari hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan fishcake, goreng hingga setengah masak saje dan trus masukkan air rebusan udang dan santan cair.
- Bila dah mendidih, masukkan bahan perasa dan air asam jawa
- Curah kuah di atas mi kuning yang telah dicelur, hiaskan dengan hirisan limau nipis, udang yang direbus dan hirisan tauhu goreng
Senang sangat kan nak buat.. kalu buh kerang, tambah telur rebus dan sambal tumis udang lagi bertambah mantap...
10 Juta Kengkawan Dah Komen:
arghhhh mee kari sukaaaa hari tu masa awal2 pregnant nak makan mee kari sanggup pi makan kant old town hehehe
arghhhhh kak zura tak baik tau buat ana meleleh air liur pagi2 kt opis ni..hehehee sedap nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Simpe katanya....eee..menyelerakan...slurppp...Mee kari satu heeeee
perghhh cayalah zura...pada lieya ni bukan simple dah nieh..ni laa mee kari special gituuu heheheeh...byk bahannye...mmg berbaloi hah...tu syok kalo buat sendiri kan...kalo beli mmg kurang je bahannyer.....
tu la lieya pun bace tips kalo nak sedapkan kuah mee kite boh air rebusan udang ....bertambah lemak2 manis gitu kuah kite hah heheheeheh
sedapnya zura..akak pun dah lama tak masak mee kari..selalu makan yg orang dah buatkan jer...hehehe...tak tau knape sejak bermenjak ni meme malas sangat nak masak mee kari ni..:)
masa anak2 dara kecik2 dulu akak rajin gak masak mee kari ni...siap bawak pi kerja lagi..
Sedapnya mek..dah lama benar aku x makan mee kari
wah.. sedapnya.. nampak special mee kari yang zura masak ni.. :D
akak...semua nampak sedap....nak jemput akak datang kenduri :)
alahai...terliur tgk...hihihi
wah mewahnya sarapan
tak mahu hulur ke
zura ni hebatlah! =)
Post a Comment
Apa yang korang Fikirkan :