Tengah hari Ahad lepas aku masak nasi ayam penyet versi bakar punyer. Aku refer kat blog Amie's Little Kitchen sebab resepi dia lengkap. Tima kasey Amie..
Ayam penyet
Bahan:
Ayam
Ayam
Air kelapa
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu teh jintan putih - aku tak buh
1 sudu teh jintan manis - aku tak buh
1 sudu makan ketumbar biji - aku tak buh
1 batang serai
2cm lengkuas
2cm halia
2cm kunyit hidup
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.
2. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak.
3. Toskan daging ayam.
4. Tekan / penyetkan daging ayam - aku hentak ngan pisau pemotong daging yang besar
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu teh jintan putih - aku tak buh
1 sudu teh jintan manis - aku tak buh
1 sudu makan ketumbar biji - aku tak buh
1 batang serai
2cm lengkuas
2cm halia
2cm kunyit hidup
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.
2. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak.
3. Toskan daging ayam.
4. Tekan / penyetkan daging ayam - aku hentak ngan pisau pemotong daging yang besar
5. Panggang daging ayam sehingga masak.
Tempe & Tauhu Bacem
- Kalau ikutkan resepi sebenar Amie guna bahan lain, tapi sebabkan aku malas ya rabbi, aku pun rebus je tauhu ngan tempe ni dalam kuah yang aku guna untuk rebus ayam tadi. Lepas tu goreng. Sedap jugak ok !!
Sambal Ulek
Bahan:
1 genggam cili padi - kalau takut pedas gunakanlah dalam kuantiti yang sedikit
3cm belacan
7 biji bawang merah - hiris kasar
2 biji tomato - belah 8
minyak
garam / gula / perasa pilihan
Perahan limau - ni aku yang pepandai tambah.
Cara:
1. Goreng kesemua bahan di atas kecuali garam / gula / perasa pilihan.
2. Untuk hasil yang lebih memuaskan gunakan lesung 'ulek', aku guna lesung batu biasa je.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan dan perahan limau.
Hidang ngan nasi panas, memang thorr baek la..
18 Juta Kengkawan Dah Komen:
sampai sekarang saya tak tahu apa kebend ayam penyet tu
ayam tu kena penyek ke? hehe
sungguh ketinggalan
akak...sedap nyeeeeee....
terliur liur da ni...hehehehee merembessss air liur disaat dan ketika ni....
nangessssss.......
Wahhh..naik ayam penyek pulak..mcm2 resipi lah Zura ni pandai masak..klau lah mcm ni mmg sesuai bukan restoran tau..terutama sambal ulek...nampak sedap..cam tak pedas je
Dah mula da resepi ayam penyet pulak hehehhe
Seram baca utk sambal ulek tu, smp segenggam cili guna ekekeke
Kene ngan nasik panas mmg daebak la!! hehehe
zura masak sendiri ke ? macam tak percaya je tapi itulah kenyataan kan..macam kat kedai lah! hehe
fuyooo...lazatnya....
sedapnya zura masak.. nak sikit.. :D
oh ho.. sambal ulek tu paling terliur dari ayam tu hahahaa.. terbaik nie.. nak cuba la :D
cam sedap jeww camm sedap jeww..ayam kene penyet brozar..rajin sungguh ibu apik ibu acap nih..haha
uihhhh,, kena try niehhh....
sambal ulek tu buat iolls terliur la wehhh
zura..sedap bangat!!
orang tau order aje ok..nak masak ke laut laaaa
terbaik la zuraaaa....
zura ni rajin tau..kaksura tau makan kat kedai jer kalau ayam penyet ni..hahaha
nampak sedap! rajin nye akak masak.....suka tengok
Alamak singgah sini mesti terliur jer tgk zura masak.. semua nampak sedap!! =D
mmg mengancam dan terancam sambalnya
sedapnya zura...mantap sambal zura,,-)
Post a Comment
Apa yang korang Fikirkan :