20 Feb 2014

Gelagat AA - Main Pasir

Selain daripada mandi sungai (klik SINI untuk baca entry pasal mandi sungai),  aktiviti feveret anak-anak aku time balik kampung adalah main kat luar umah mak aku. Memandangkan umah mak ni tepi sungai so tanah kat situ jenis berpasir. 





Lagi sakan main bila anak-anak kakak aku join sekali. 









Masa ni matahari baru kluar, embun pun belum kering lagi tapi dah gigih main masak-masak pasir ngan sepupu dia..



Mesti ada yang cakap "ewwwww, tak takut anak-anak kena penyakit ke biarkan dorang main tanah, main pasir camtu".. Hello, lepas dorang dah puas main, aku sental badan dorang dengan span mandi dan sabun Dettol, korek segala celah-celah kuku dorang.. Bagi aku biarlah dorang nikmati zaman kanak-kanak ni dengan pelbagai pengalaman. Kt KL ni mana nak dapat peluang main pasir.. Ibu dulu pun masa kecik-kecik camni jugak, so enjoy your childhood to the max yerk wahai anak-anak ibu... Dah besar sikit ibu ajar panjat pokok rambutan depan umah nenek ni pulok yerk..







12 Juta Kengkawan Dah Komen:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak zura. hahah comelnya budak2 ni main pasir. alaahhh rugi kalau tak bagi dorang merasa main benda-benda gini kan.. akan datang, kita kenang balik zaman waktu kecik. Best kot. hehee sental jangan tak sental Y____Y

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

semangat betul AA main pasir.. aiza dulu pun sama juga di kampung, main lumpur, panjat pokok.. biarlah mereka belajar untuk menikmati zaman kanak-kanak mereka.. kat KL memang tak dapat rasa suasana macam tu..

Sura Mohd said...

betul zura..bagi peluang anak2 merasa apa yg kita rasa dulu2..seronok diarang dapat main pasir..anak2 kaksura tak merasa semua ni..:(

Jari Manis said...

Alaaaaa jgn kata dorang time jm kecik2 baya mereka pun suka main masak masak itulah life kanak2 kan skrg nk cari pasir perlu pantai untung tau umah tepi sungai :-)

BUNDA a.k.a KN said...

Amboi seronoknya dapat peluang bermain pasir yer...hati2 kot teramas taik kuching pulak dalam pasir tu dah lah..

wawa syaida said...

salam akak....budak-budak memang suka main pasir....anak2 sedara pun sama...sekali main...habis sampai atas kepala pun ada pasir...sekali sekala xpe kan...yg penting, pas main sental betol2 :)

lieyalatif said...

betul2...lieya pun setuju...kotor ke kuman boleh cuci...tapi pengalaman sape nak bagi...so bagi jek dieorg explore...alaah lagi pun setakat korek tanah jek pun heheheeh...dulu lieya lagi extrem tau tau zura, siap lumpur bagai korek mase mainmasak2 haahahahaha...aduh rindu moment dulu2.....

tu laa baru nak tanye tgk pasir tu mcm pasir pantai halus2...rupenye umah area sungai patut pun....

Cho Zila said...

akak setuju.. anak2 sekarangni kesian tak melasak cam anak dulu2..
kasi chance kalau dapat ... tapi duk kl ni payahler kita nak lepaskan diaorang gitukan...

yana yani said...

tapi zura, pakar kata kalau anak selalu dedahkan dengan
benda semulajadi cam pasir ke air ke, tanda-tanda dia bijak =)
saya punya AA pun saya biar aje
saya tahu diorang belajar dari situ =)

Rinna said...

Budak2 biasa laa main tanah nie.. dah puas main mandi laa bersih2.. kan.. :) Rasanya budak2 zaman skrg nie..susah dah nak main tanah2 nie dia org main gajet jer..kan..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Bestnya dok kg dpt merasa main pasir cmgini kan.. wow suka pndai pnjat pokok ek..hehehe

Nora Karim said...

wah seronoknya tengok anak-anak tu main pasir... saya pun akan biarkan anak-anak main pasir... cabut rumput... rasa macam zaman dorang ni tak best cam zaman saya kecik2 dulu.... huhuhu

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :