12 Feb 2014

Kengsom Ikan



Rasa cam pelik pulak bila dah lama tak share resepi kat blog. Hahahahah !! Aku beli ikan patin ni nak masak gulai tempoyak sebab terliur bebenor dengan entry masakan ikan patin tempoyak mek Lieya Latif upload aritu. Memang tu masakan fevered aku ngan arwah ayah. Tapi kansel pulak tukar kepada masakan kengsom bila tengok ada balance nenas lepas masak asam laksa penang.


Kengsom ni merupakan asam pedas style Siam. Orang belah utara kompom champion masak kengsom kan.. Aku kenal masakan kengsom ni pun sebab kawan aku Nur Azni asek dok upload gambar dia makan kengsom kat Danok…




Bahan tumbuk (better tumbuk daripda kisar ngan blender) :
Cilipadi hijau (ikut kepedasan masing-masing, aku buh segenggam)
Cilipadi kering (cili kering biasa pun boleh)
Sedikit Belacan
Beberapa ulas bawang putih
Seinci Kunyit hidup

Bahan lain :
Ikan – disiang, perap dengan asam jawa sebentar dan dibersihkan
Nenas masak – dihiris kasar
Air untuk kuah
Jus limau nipis
Air asam jawa
Sos Ikan
Bahan perasa

Cara-cara :
  • Satukan bahan tumbuk, air biasa, air asam jawa, sos ikan dan bahan perasa
  • Apabila mendidih, masukkan ikan dan nenas
  • Ikan dah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api. 





Senang gile nak buat. Makan ngan nasi panas dan telo dadar goreng garing-garing memang bertambah nasi dua tiga kali (aku kan perut stokin, memang la makan banyak....)



13 Juta Kengkawan Dah Komen:

Sura Mohd said...

sedappnya zura..nasi panas2..sambal belacan..perghh..meme 2-3 pingge la!!dah lama kaksura x makan ikan patin.terliur wehh..:)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak zura! perghhh ikan patin ni fav suami sheila... kalau dia tengok, mau kecur air liur beliau. wakakaaaa. Nanti nak cuba buat. hehehee (",)

Nasuha Puteri Nass said...

Assalamualaikum....nampak menarik dn sedap...

Suria Lekatlekitgurl said...

orang utara jugak tapi apasal tak pernah dengar nama masakan ni... hahahahaha

Rinna said...

Wow menarik resipi nie Zura.. nampak sedap laa plak.. :)

yana yani said...

suka betul ikan patin ni! especially kalau masak tempoyak!
tapi first time dengar nama kengsom ni
cam rasa asam pedas ke

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Ala farah tak makan tempoyak la zura.. hehehe

alialisa said...

nampak sangat sangat sangat sedap dan menyelerakan tau!!!

lieyalatif said...

perghh menarik! menarik!....

lieya nak order lg patin ngan kawan lieya balik pahang ni...nanti boleh laa try resepi zura plak nie....dah terbayang2 mkn ngan nasi panas...ade plak petai ke...fuhhh menghirup2 agaknye lieya dibuatnyer heheehehehehe.....thankz zura share resepi nie...boleh lieya pelbagaikan masakan patin nanti....

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

terliurnya tengok.. mesti sedap ni zura..

Cho Zila said...

alamak suka lauk cam gini.. tak lemak2... klau lemak akak prefer sayur...

tenku butang said...

tak pernah masak lagi ..

wawa syaida said...

baru ngah try and error dalam masak memasak ni :)

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :