17 Feb 2014

Hari Ahad Kami

Seawal kul 7 pagi aku dah gigih bangun siapkan bekal dan kejut anak-anak sebab dah janji nak bawak pergi mandi pool kat Putrajaya. Aku citer kat Mr.Lee kat Presint 2 pun ada gak pool dan kurang padat (tau pun lepas baca entry Lieya Latif aritu), tapi Mr.Lee tetap nak pergi pool kat presint 9 cam biasa sebab sana ramai orang, biar anak-anak bergaul dengan orang lain katanya. 


Bawak baju siap-siap sebab tengah hari ada kenduri kawen kat Dewan Seri Melati, Presint 3. 




Bagi naget seketul sorang, baru la tak bergasak bergaduh dalam kete...




Mula-mula jumpa kawan aku Rubi kat bawah umah dia kat Presint 17, pulangkan balik laptop dia yang aku pinjam selama 3 bulan ni. Dia ni kamceng aku masa aku terlibat dalm projek dengan Jabatan Akauntan Negara dulu.. Aku suka cucuk pinggang dia sebab badan dia banyak tulang.. Oii jangan lupa kasi akak kad jemputan kawen rubi ok !!




Masa dekat nak sampai pool Presint 9 tu tengok ada kebakaran kat bahagian belakang Petronas situ. Api takde tapi ada asap tebal je.




Dah sampai sana, rupanya pool Presint 9 ditutup pulak. Dah alang-alang sampai Putrajaya ni takkan nak balik umah kan. Aku suh Mr.Lee cari pool kat belakang PJH macam yang Lieya cite tuh. Kolamnya luas, air cetek je dan tak ramai orang pun.




Pakaikan sunblock kat anak-anak, balance tak abih guna masa pergi ke Pulau Manukan dulu.




Makbapak lain semua dok tepi-tepi perhatikan anak-anak dorang mandi..




Aku sorang je eksyen berjemor tengah panas mentang-mentang aku pakai spek itam..hahaahah !!




Suka anak-anak dapat main air, aku nak join mandi tapi aku malu.. Malu tapi mau kekdahnye...




Dah puas main air, dorang panjat-panjat pagar tengah panas pulak..aku tak larang pun, biarkan je anak-anak kena matahari, kan dah seminggu asek terperap dalam umah jer...




Kitorang mandi dan salin pakaian kat public toilet sini. Takut-takut aku guna toilet ni, mata asek pandang ke atas jer takut ada cctv, kang femes masuk youtube.. hahaahah !!




Alhamdulillah, senang dapat parking dekat Dewan Seri Melati tuh. Sampai-sampai je terus makan. Lauk kenduri ada ikan masin goreng, macam lauk kenduri kat Kelantan pulak. Aku nak amik nasi banyak sikit malu sebab aku tengok orang lain amik sikit je, pastu nyesal tak kenyang... Nasi dan lauk semuanye sedap...




Tinggi lampai nye ko Mimi, you make me feel soooo katik..Sob..Sob.. Terima kasey Mimi jemput kitorang makan kenduri kawen adik ko... Terima kasey Mimi sebab selalu layan aku merapu kat wassap.. Ingatku dalam doamu... (overnye macam ucapan majlis perpisahan plak !)





Aktiviti yang paling ditunggu-tunggu oleh anak-anak : bagi ikan makan kat tasik dekat umah. Biasa kalu Mr.Lee keje shift malam, dia akan bawak anak-anak datang sini waktu pagi sebelum hantar gi umah pengasuh




Ikan-ikan keli kat sini besar-besar. Hanya makan makanan ikan je, kalu tabur roti dorang tak datang pun. Amboii berlagak ko yerk !!





Afieq tunjuk skill main teng-teng, kat kelantan panggil dekcok... Aku pun baru first time tengok Afieq lompat teng-teng, kagom kejap ...





Lompat punye lompat, akhirnya Afieq terkucil dalam sluar. Aduhai anak ibu.. hahaahahh !!!! Dia masih dalam proses menyesuaikan diri tak pakai pampers, baru nak masuk seminggu...





Esok aku blogwalking umah korang yer..arini semput gile tetiba banyak keje datang dalam satu masa tapi aku tak stress pun, still seronok dengan kesibukan nih. Balik karang nak masak gulai tempoyak ikan patin la, buh cilipadi banyak-banyak.. Ok, bye.. Sayang korang muachhhh muahhh !!



13 Juta Kengkawan Dah Komen:

yana yani said...

wah seronoknya main pool
lama dah tak pergi pool, tapi sebenarnya tak berapa suka...hehe
penuh aktiviti ye..tak mengapa, janji happy =)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak zura. bestnya beriadah dengan family. amboiii tengah-tengah tunjuk skill, terkucil pula. hehehe. lawak benor dengor. hehe kak zura, keli tu takleh tangkap ke? hehhee ~~~

Suria Lekatlekitgurl said...

saya sampai hari ni tak confident nak bawak anak saya main air kat pool atau mana2 taman tema air... hahahahaha. Dengan macam2 penyakit sekarang.. even tengok orang lain ok je bawak anak2 main air kat sana. bg main air kat pool angin dalam umah je. overprotect sangat kan??

Ann said...

pool ke presint 2 tu free ek..pool kt kejiranan kene byr kan.seronok la budak2 berjalan 1 hari yea.betul..kat kenduri segan nak amik byk2 kang org tngok kte mcm pelahap pulak..tp kang nyesal klu lauk sedap,.hahahha..

Sura Mohd said...

memang seronok layan anak2 mandi..pernah sekali masa balik dari umah adik ipar kat Putrajaya..masa pusing2 kat situ ternampak ramai budak2 mandi kat kolam..tp kaksura lupa Presint brape..terus suruh somi berhenti..bawak turun Afif kasi dia mandi ngan abang dia skali..pic yg last tu buat kaksura gelak..comey sangat aksinya..:)

lieyalatif said...

alkisahnyeeeee...awat tak calling2...ecewah! tapi lieya pun takde kat umah time tu... tapi kalo tau zura turun sini leh stenbai piknik sengsama heheeheh...terra laki zura dpt gak cari pool tu...ye la pool tu kan ala2 tersorok sikit....situ best sbb org tak ramai...ramai yg tak tau pun ade public pool kat situ....tapi skrang dah ramai laa ekekekekeek...

mmg terbaik laa, pas mandi lapo2 main air terus pi makan kenduri plak...uihhh kalo lieya mmg bertambah2 di buat nyeeeee.....perut tgh lapo sejuk2 main air kan....pekena plak nasi kenduri kawin...mmg tak segan silu laa makan 2 pinggan kah kah kah...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

seronoknya budak-budak tu dapat berendam.. memang sedap la lauk kenduri tu zura..

alialisa said...

HAHAHHA..soo cute..
nanti nak try pegi jugak la kolam di putrajaya tu

Liza Razak said...

terliur pulak tengok nasi kenduri tu. part main pool tu paling tak menahan..dah lama x mandi pool...huhu

Jari Manis said...

Dah lama tak maman nasi kenduir...nyum..nyum..ee..geramnya tgk ikan keli tu mcm nak sauk je

wawa syaida said...

seronoknya...main pool kan...betol akak teka tu...laketown bukit merah....wawa pun baru lepas mandi-mandi main-main kat pool...memang best!

faizah muhammad said...

ade ek kt p2..br tau..selama ni dok redah p6 aje..dh la mahal

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Seronok layan anak2 mandi kolam.. farah pn dh lama tak bawak emir mandi manda..nie rasa nak pegi esok nie... =D

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :