6 Feb 2014

Sungai Belakang Umah Mak

Best betol cuti panjang, pastu liat nak mampos nak gi opis balik. Kompeni bagi cuti free  ari Khamis, Selasa baru start keje balik, memandangkan big boss kompeni ni Chinese yang percaya pada feng shui, dia arahkan semua staff start keje pada pukul 11.30 pagi. Heaven betol ! (Lagi heaven kalau bos bagi cuti free sampai minggu depan, hihihih !!)

Hari pertama dan kedua stay kat umah mak aku kat Pasir Puteh, hari ketiga dan keempat baru balik umah mertua aku kat Wakaf Bharu. Untung kawen satu negeri, boleh ulang-alik dalam masa sehari jer. Hehehe.. Sebelah petang bawak anak-anak mandi sungai kat belakang umah mak aku. 

Pakai swimming trunk macam nak mandi kat swimming pool jer...


 Tangga nak turun ke bawah curam sikit, so kena make sure break kaki betul-betul berfungsi


Musim kemarau sekarang ni sungai pun cetek jerk. Kalau musim tengkujuh, air boleh cecah ke jambatan. Takut sangat dengan deruan air deras langgar jambatan tuh, macam ombak pantai je..



Belah sana dalam sikit, kebiasaan orang lelaki yang tinggal kat umah tepi sungai mandi kat sungai je siang dan malam.



Carik port best dulu...


Petang tu takde budak-budak lain. Biasanya petang camni, meriah la sungai....


 Geram nak join main air, tapi aku malu sebab orang dok lalu lalang kat atas jambatan tuh.. hihihihhi !!


 Air deras masa musim tengkujuh bulan 12 aritu dah sapu bersih semua sampah sarap tepi tebing sungai.. Kalau tak, ada je sampah menyakitkan mata...


Sekejap je mandi anak-anak tak tahan air sejuk sangat, maklumla ari daripada bukit kan..


Kenangan lalu : Gambar kawen aku pada tahun 2008 shoot kat atas jambatan sungai ni la.. 


Bila aku upload gambar anak-anak mandi sungai ni, ramai kengkawan dok cakap bestnye ada sungai belakang umah.. Tapi ntah nape aku tak rasa best pun, biasalah manusia jarang menghargai apa yang ada depan mata dia kan.. (Eh tetiba pulak..hahahahaha)



Lepas mandi, Mr.Lee belanja makan sup belut kat pekan Pasir Puteh. Sorry kalau gambar sup ni buat korang kembang tekak sebab ada sesetengah orang geli nak makan belut. Aku ni tolak batu ngan kayu je...





16 Juta Kengkawan Dah Komen:

❤Kamsiah❤ said...

bestnya sungai dekat dgn rumah...

Sura Mohd said...

memang best la boleh mandi2 blakang rumah..akak suka paprik belut..
suami zura orang wakafbharu..bolehlah turun Tumpat raya nanti..boleh jumpa akak..:)

Time Traveller said...

Best betul dapat bos macam tu.. kalau sy memang naik minyak la.. malam abis :D
Alhamdulillah kawen satu negeri.. senangn nak lari sana sini ek huhuhuu..

Anak2 mandi di jambatan amik gambar kawen dulu.. seronok nyerrr.. :D

lieyalatif said...

perghh sakan cuti wey....sesungguhnye daku jeles hahaahaha

wey, best nyeeeee.....lieya ni lagi prefer mandi sungat dari pantai...air pun sejuk, bersih tak melekit mcm mandi pantai berpasir2 bagai tu...uihh tgk budak2 ni mandi dpt bayangkan sejuknye air sungai tu...best2....bile laa ade peluang aku nak pi mandi sungai nieh...siap le lieya buat terjun tiruk kakaakakak...

lieya ni makan jek kalo dah ade depan mate...asalkan jgn tunjuk mase die idup2 dah le hahahaahaha....menarik tgk sup belut tu....lieya berani jek nak try....meh belanje semangkok hahahaahah

Jari Manis said...

Zura, bestnya umah dekat ngan sungai tapi kalau hujan tak henti2..pernah banjir tak kat sana..JM pun kalau lah tak ada org lalu lalang..dh lama terjun ni..mana boleh tgk je

Sup belut?..tak pernah mkn...tapi kalau nk try tu..pikir dulu kot heee

mysha said...

Peewit sweet gambo kawen dia hehehehe

Slalu mcm tu la bila benda ada depan mata tak brp nak amik kisah sgt hehe cer klo takde sibuk mencari2 gagaggaa

Sha teringin gak nak makan laksa belut hehehe tp takde org nak teman huhuhu

yana yani said...

saya pun ada sungai dekat kampung, tapi air dah kotor
tak boleh nak mandi macam dulu
aiceh, tinjuk gambar time kawin lah...sweet gitu

apa? sup belut? saya kalau tak tahu, makan juga =)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak zura. amboiii kemain anak2 bermandi ya. tempat kenangan bergambar pula tu. hehehe. kak zura, sodapnya belut. i like it (",)

NinaAz said...

dah biasa dr kecik kott. sb tu rasa biasa tuuu. hehehe. bebudak suke lee balik jrg2 kan

misz sheyla said...

seronoknye mandi sungai...sungai kat kg kite dah xboleh mandi dah...dah tak rupe sungai..sedih tol...padahal kecik2 dulu meriah gile sungai tu..... sup belut???no...no...no...nehi...

BUNDA a.k.a KN said...

Assalam,

bunda pun pernah jugak kecik2 dulu mandi kat sungai belakang umah opah..

Suwaibah YS said...

hai zura.. untungla sungai belakang umah je.. time takde air, takdelah risau..hehhe

miz safura said...

Memang seronok eh kalau rumah ade sungai

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Ala nape tak best pulak ada sungai belakang umh.. kalau farah hari2 nk buat bbq kat sini..mesti best..=D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

best ada sungai, cetek pula tu airnya.. cantiknya gambar kahwin zura.. :D

tenku butang said...

amboihh sukanya demem mandi sungai yeaa

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :