8 May 2014

Laksa Johor

Huuuusaaaaaaaaaaaaaaaaa!@#%^&*?!### ---> itu bunyi aku sedang menyeru supaya roh dan semangat kerajinan datang kembali meresepi ke dalam tubuh aku untuk update blog. Tima kasey kengkawan yang masih sudi baca entri aku. Tima kasey mek comey LieyaLatif  dua kali ko komen kat my previous entry, siap tanya aku kat mana. Sayang jugak ko kat aku yerk. Nanti raya, aku bagi ko angpow lebih ok lalink... Hihihihhi...

Dah lama hilang tetiba je muncul up pasal laksa johor kan.. hahahhaa.. sebenarnya aku nak up cite pasal balik kampung Jumaat lepas tapi gambar belum transfer masuk lappy. Ahad nanti la aku cerita ok.

Laksa Johor unik betul kan. Kalau laksa negeri lain makan ngan laksa diperbuat daripada tepung beras dan tepung gandum. Laksa Johor makan ngan spageti, dengar kata sebab dulu Sultan Johor pernah kawen ngan orang putih. Uih patut la TMJ hensem..eh tetiba !!!


RESEPI (aku refer kat blog mak hayam paling ngetop kat Penang : JUMIE SHAMSUDDIN)

Bahan utama :
Ikan kembung 
- ikan disiang dan dibersihkan.
- rebuskan hingga masak
- asingkan isi dan tulang. Isi ikan ditumbuk kasar
- tulang ikan dikisar dengan air rebusan, tapis dan biarkan ke tepi.

Spageti
- direbus, tos, bilas dan digaul dengan minyak zaitun untuk mengelakkan ia kering

Bahan Kisar :
Halia
Lengkuas
Cili kering
Bawang merah dan bawang putih
Serai
Bunga kantan
Daun kesum

Bahan Tumis  / Kuah:
Rempah kari
Kerisik (yang ni aku tambah sebab aku tengok beberapa blogger tambah kerisik dalam kuah)
Bunga Kantan
Daun kesum
Asam keping
Santan cair dan santan pekat

Ulaman: (dihiris halus)
Kacang panjang
Bunga Kantan
Timun
Limau nipis


Cara memasak :

  1. Tumis serai yang diketuk sehingga naik bau.  Masukkan rempah dan tumis seketika.
  2. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.  Tumis dan kacau hingga pecah minyak.
  3. Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan yang telah ditapis. Masukkan asam keping, garam ,gula, daun kesum, bunga kantan yang dibelah.
  4. Tunggu kuah mendidih.  Masukkan santan dan susu, kecilkan api. Tunggu sehingga kuah mereneh dan tutup api.
  5. Tuangkan kuah pada spageti yang telah direbus tadi.


 Kuah aku tu tak cukup santan sebenarnya, pekat semacam jer. Huhuhuhhuhuh !!


Untuk anak-anak, aku guna spiral pasta cam biasa. Senang untuk diorang makan, cucuk ngan garfu terus ngap masuk mulot. 














13 Juta Kengkawan Dah Komen:

misz sheyla said...

dapnye...seksa kalau menyinggah sini...asyik la buat kelaparan je..huhu ... ooo tu kisahnye knp laksa johor mkn dgn spaghetti...

Nurul said...

x pernah makan lagi laksa johor... laksa johor ada buh santan & kerisik ye... nampak sedap tu, zura... :)

PM said...

hai zura, dah la puasa ni. mengoda sungguh tgk gambar laksa johor ni. huhu

lieyalatif said...

ya Allah...dugaaaaan ape yg telah ko berikan pada aku ni zura oiiii...aku puase nie...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! sila bertabahlah hati, skrang dah pukulk 5, lagi 2 jam jek nak berbuka.....ngalahkan budak2 aku ni puase nak terliyo2 haahahaah

tapi siyes, nampak sungguh gojes laksa johor kooooo....meh aku nak story ngan ko, aku ni name je org johor tapi sile percaya aku tak reti makan laksa johor nie....sbb aku kan dibersarkan kat kelantan (bapak aku askar) so bile aku dah remaje bapak aku pencen baru balik johor balik....bygkan umur remaje baru kenal laksa johor..... mcm jakun la makan laksa ngan spegeti gitu...tapi aku suke sgt2 laksa johor nie.....serius wey! ngences aku dibuatnyer....

ye laa ko lame no senyappp .....pelik tgk tak berupdate lame noooo...ingat ke mane ke tadi...rupenye malas yeak...ishhh nak kene babab nieh!!

mysha said...

Bagus jugak yer letak pasta gulung2 tu..senang bebudak makan!! Kuah tu nmpk pekatnyer... Klo sha kurang santan lagi sha suka hehehe!!Hujan2 nih nengok laksa nih rasa mcm nak kene tadah air liur jatuh hehehe

cheesedan kejubakar said...

aiii... dah la suka mkn laksa johor... kena simpan resepi nih...

Liza Razak said...

tgk gambar je dah terliur...adeh...mcm mane tu?

Jari Manis said...

Zura!!!! Ke mana kamu lama menghilang rindu sama kamu nehh
Ishhh pesal lah rajin sgt ni untung suami dpt zura yg rajin dan pandai masak ni. Jm selalu buat laksa yg kuah biasa tu tp bila tgk laksa johor ni teringin nk buat. Jgn marah jm nk copy resipi ni heeee

yana yani said...

hehe...patut lama tak nampak
saya laksa ni suka makan, nak buat tu cam azab sikit...hehe

Sura Mohd said...

kaksura tak pernah makan laksa Johor..tapi bila tengok gambar yg zura masak ni..buat akak meleleh....nak rasa la zura!!

dilabangiWORLD said...

Gigit jari aa cam ni zura....
pasta tu aku suker mbangget

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Farah paling suka laksa penang la..segala bahan ada dalam tue..hahaha =D

Jumizah Samsudin said...

Duk blog walking, terjumpa this post. Shabas mencuba resepi ini :)

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :