6 Jul 2012

Kuching - Sri Aman - Kuching (Hari Keenam)

12/05/12 (Sabtu) - Arini ari terakhir kt Kuching. Tergerak hati nk try laksa sarawak kt kafe hotel nih. Sedap sangat-sangat berbanding laksa sarawak yang aku makan kt ChilliPepper aritu, nyesal plk Rabu lps tk try. Walaupun bahannya simple je, tapi kuah laksa tu memang meletops abih !!... Sebab lambat turun, so laksa tu dah tinggal sikit, takde peluang aku nak tambah..sobb sobb sobb !!!



 Lepas breakfast, booking teksi utk ke epot dan cek out. Flight kul 7.45 mlm, so ada beberapa jam utk kitorg mengabihkan sisa-sisa duit yg berbaki dlm purse nih. Berpandukan info dlm intenet, arini aku nk g jalan-jalan kt India’s Street, Gambier Street dan shoping baju ngn kek lapis Sarawak tuh. Lalu kt Waterfront, pagi tu cm agak meriah sbb ada event ape benda ntah…




Orang ckp India’s Street ni syurga utk shoping kain, ala-ala Jalan TAR kt KL nun. Bila aku g sana, tkde la best mana pong, mungkin sbb aku tk set minda aku ni utk beli kain kot, lg satu aku cm tk berkenan ngn fesyen dorg ni…






 Singgah jp beli beg plastik ada zip, utk aku sumbat segala macam yg aku nk shoping nnt.. Bunyik cm nk shoping sakan je, tp tkde la sakan mana pong, propa je lebih..


Kembali ke Jalan The Main Bazaar, carik balik akak jual kek lapis yg kitorg dh usha tempohari. Tak sangka dia masih igt lg kt kitorg. Peramahnya akak ni, suara mcm Adibah Noor je, dh le saiz body lebih kurang jer…Lps tawar menawar dijalankan ngn begitu gigih (berkat menuntut ilmu ngn Hananako, aku dh pandai tawar harga brg), akhirnya akak tu g harga rm43 utk 5 bijik kek pelbagai rasa ikot pilihan aku. Akak tu bungkuskan siap-siap dalam kotak, so tkde la lenyek klo masuk kargo nanti. Setiap penjual kek kt tepi-tepi jalan camni akan sediakan kek tester, so korg blh wat pilihan terbaek ngikut selera anak tekak korg. Tp kalo kt kedai kek lapis Habibi kt epot Miri tkde tester plk…

Lps dh borong kek, terus ke kedai baju yg aku dok idam-idamkan tuh. Sini satu-satunye kedai yg offer Family T-shirt Set dgn harga rm100, yg mana korg akan dapat 2 helai t-shirt dewasa dan 2 helai t-shirt kanak-kanak, design sume korg blh pilih sesuka hati. Aku rs cm berbaloi sbb sehelai t-shirt dewasa harganya rm28 dan t-shirt kanak-kanak harganya rm24 klo korg beli sehelai-helai. Fabrik baju berkenaan 100% cotton, agak tebal dan tk panas. Asalnya nk amik kaler turqoius, tp tk cukup lg sehelai utk Asyraaf. Akhirnya aku amik semua color hitam.  Lps tu rembat lg sehelai t-shirt kaler turqoius, tebaloi 3 kotak, lada hitam Sarawak, table runner (yg jgk blh digantung kt dinding) & hanger utk gantung kain td, so sumer nye poket aku rabak rm200 ++… Semua hasil shoping berkenaan aku buh dlm beg plastic berzip yg aku beli td. Senang la nk wat naik atas kapatebang tu nnt.

Lebih kurang kul 2.30 lebih, kitorg bergerak semula ke hotel tp singgah dlu pekena ayam bakar yg femes kt Raja Ayam Bakar. Hujan pong turun ngn lebat tk hengat punye. Seb baik sempat smp kt restoren ni. Aku perhatikan restoren ni bertemakan retro, sbb byk gmbr2 retis zaman dedulu kala daripada oversea mahupun local.





Dah abih makan sume, bergerak ke hotel di mana shuttle van dh bersedia tunggu nk hntr kitorg g epot. Budak receptionist yg muka jambu cm Danny X-Factor pong siap tlg hntrkn kitorg smp ke van, waaa baik punye service la dorg nih…


Kul 7.45 mlm flight blk Kl, amik teksi balik umh sbb Mr.Lee outstation kt Kuala Terengganu... Tak sabar nk datang Kuching lg skali ngn Mr.Lee dan anak-anak, lenkali nk terjah semua tempat yg aku tk sempat nk pegi…


*** Hasil pelaburan aku kt beberapa kedai kt Bandaraya Kuching tempohari ***








4 Juta Kengkawan Dah Komen:

topcards said...

Nice photographs

r4i sdhc

Zura Lee said...

thanks a lot topcards

[-suziey-] said...

pewitttt..hehe..ni mmg blog jln2 mkn2 jek..i likeeeeee..

Zura Lee said...

thanks a lot suziey !!.. i likeeeeeee ur blog too !!

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :