27 Dec 2012

Kuala Selangor - Bahagian Kedua

* Aktiviti Eagle-Feeding *


Lepas settle lunch jap tadi, kitorang keluar untuk aktiviti eagle-feeding. Aktiviti ni aku masukkan dalam itinerary lepas baca kat blog AliBukanSetan. Setau aku, hanya ada satu agensi je kat Kuala Selangor yang menyediakan aktiviti eagle-feeding. Hanya berpandukan signboard tanpa bantuan GPS, kitorang sampai jugak kat D’Tour Kuala Selangor. Carik Pasar Pasir Penambang, sebelahnye ada simpang kecik untuk ke D’Tour Kuala Selangor. Jalannye kecik je, tak berturap dan anjing berkeliaran merata-rata, sebab tu dah masuk perkampungan Cina. Ingatkan dah sesat dah, sebbaik Nampak signboard D’Tour. Nak parking pun hazab sebab ada bas persiaran bawak pelancong asing.




 Penjual tiket tu sombong nak mampus macam mintak disantau jerk. Klu aku ni tok bomoh cam dalam citer Puaka Niyang Rapik tu memang kompom aku santau beliyau. Caj naik bot dewasa RM25 seorang dan Afieq ngan Asyraaf RM15 seorang. Ingatkan Afieq ngan Asyraaf free jerk sebab kecik lagi kan.. huhuhuh…




Lepas kitorang pakai safety jacket, terus naik bot dan bergerak ke suatu lokasi tengah-tengah muara. Afieq ngan adik langsung tak meragam sebab pakcik tu bawak bot tak laju sangat, takde la terhentak-hentak badan kitorang.






Lama jugak pakcik tu bawak kitorang pusing-pusing.. Lebih kurang 10 minit camtu, dia celupkan baldi yang berisi kulit ayam ke dalam air.. nak kasik bau merebak dalam air dulu kot.. Tak lama pastu berpuluh-puluh ekor burung helang dan macam-macam jenis burung yang aku tak kenal datang makan. Kagum aku kejap.



















Lama jugak aktiviti eagle feeding ni, lebih kurang sejam jugak la. Plannya sebelah malam nak gi tengok kelip-kelip kat muara Kampung Kuantan. Tapi tengokkan kelasakan Asyraaf dalam bot tadi, terus kitorang kansel.



Bersambung....




5 Juta Kengkawan Dah Komen:

[-suziey-] said...

waaaa pn zura update blog..hehe..

xyah g jauh2 ke langkawi nk eagle feeding ek..syiok jgk..

.: iEyLa :. said...

oo..kat sni la tmpat yg bole tgk kelip2 tu ek kak??
ehem2..leyh jadi senarai no 4 no 5 honeymoon nih..hiks

Zura Lee said...

Suziey : Nanti boleh la bawak Aqiel gi tengok bird, mesti dia suka sgt sbb bird tu dtg dekat bot...

Zura Lee said...

Ieyla : Ekceli tempat tgk kelip-kelip yang femes tu kat Kg Kuantan, bkn kt sini...

Alin Marlini said...

menarik ni...dapat tengok helang depan mata

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :