19 Apr 2013

Sabah - Pulau Manukan

Entri Sebelum : Sabah - Pasar Malam Kampung Air

Awal pagi aku bangun arini sebab excited gile nak berjimba-jimba kat Pulau Manukan yang femes tuh. Sejujurnye aku mengakui bahawa aku dan anak-anak tak mandi pun pagi tuh, Mr.Lee sorang je yang mandi... Dah kata nak gi mandi laut kan, wat pe nak mandi kat hotel.. Sungguh brilliant penjelasan ko yerk Zura !!. Aku pakai sunblock siap-siap kat hotel.Sapu banyak-banyak satu badan aku dan anak-anak..

Ramai blogger rekomen supaya bawak bekal makanan siap-siap sebab harga makanan kat pulau tu agak mahal. Aku plan nak tapau makanan kat Jesselton Point jer, tapi keluar hotel ternampak ada makcik jual sarapan kat depan kedai runcit. Murah gile ko bihun goreng sebungkus singgit lebih jerk !!.. Aku beli kuih, air mineral dan cikedis sekali. Mesti makcik tu rimas kan tengok muka dan tangan aku berminyak-minyak.. Saya overdose sunblock makcik, maklum la baru pestime pakai.. Hiihihhihih...


Terus ke Jesselton Point Jetty. Kat sini parking kete kena bayar, singgit sejam. Parking yang free semua dah full. Beli tiket untuk ke satu pulau saje. Aku decide pegi Manukan sebab sana lebih banyak kemudahan. Blogger-blogger cakap kat Manukan dah tak banyak ikan cam Pulau Sapi, takpe la, kitorang nak gi mandi je, bukannye nak gi snorkling pun. Tambang bot ke satu pulau = rm23 (kitorang dapat diskaun RM20 je) + jetty fee = rm7.20 + island fee = RM3.00. Total semua RM30.20 untuk seorang dewasa. Afiieq kena bayar tambang RM15 dan jetty fee RM3.60. Jujur sungguh aku ni cakap Afieq dah umo 3 tahun padahal bulan 10 ni baru 3 tahun.. Kalu umo 2 tahun ke bawah free cuma bayar jetty fee dan island fee saje.Takpe la, halal kan je la..

 Bangunan kaler oren sebelah kiri gambar tu la tempat beli tiket. Aku aritu siap pegi sampai ke hujung jeti jenuh nak carik mana kaunter tiket. Nape la takde papan tanda tiket kaunter kat pintu bangunan oren tuh ? Hangen tol !! Walaupun belum mandi, aku tetap eksyen pakai baju I love Sabah beli malam tadi.. Anak-anak pun masih pakai baju tido lagi.. Sempoi !!

 Kaunter-kaunter tiket ke pulau. Setiap kaunter menawarkan harga yang berbeza, korang kena pandai survey ok. Aku aritu beli tiket kat kaunter no.5 tuh.

 Bot-bot yang akan bawak pelancong ke pulau. Kat jeti ni pun dah banyak ikan berenang-renang.. Geram nak sauk wat balik goreng masak merah


8.30 pagi beli tiket. Budak kaunter suruh tunggu sekejap nanti dia akan call bila bot dah ready. Sementara tu kitorang lepaskan anak-anak main kat perkarangan jeti tu. Dekat pukul 9 lebih baru gerak ke pulau. Jarak Pulau Manukan dari KK lebih kurang setengah jam.

 



Lepas driver bot drop kitorang kat Manukan, dia hantar penumpang lain ke pulau lain pulak. Masa mula-mula jejak kaki kat jeti Manukan ni trus aku terkagum, terpana, terkasima dengan keindahan pulau ni. Terus rasa nak pakai bikini pastu lari-lari slow motion cam Pam dalam Baywatch.


Bila masuk pintu utama, kat sini la korang kena bayar island fee RM3 sorang. Kitorang bayar RM6 je sebab orang jaga kaunter cakap Afieq dan Ashraaf tak perlu bayar. Tak sesia aku berlaku jujur masa beli tiket kat KK tadi.. Kohkohkoh !!

Afieq terus menggelupor nak mandi bila nampak air laut. Belum sempat gi toilet tukar baju dia dah bukak seluar dan baju dia. Berjalan pakai pampers saje. Perasan mat salleh kah ko wahai anak ku..?? Hahahaaha... Lepas tukar baju trus mandi dan berjemur menghitamkan lagi kulit yang tak berapa nak cerah nih.

Air jernih sangat. Tapi banyak sampah. Obor-obor pun banyak, so tak boleh berendam lama-lama. Mandi kejap, naik berjemur, pastu mandi lagi. Ramai betul orang dekat Manukan ni. Kebanyakannya foreign tourist. Boleh bilang ngan jari brape kerat je warga Malaysia.




Tak lama pastu datang orang bersihkan sampah sarap kat tepi pantai tuh.. Lepas pantai dah bersih sakan la kitorang main air.





Janji dengan budak kaunter tiket nak balik KK pukul 2.30, alih-alih kul 12.30 dia sms bot ada pukul 1.30 kalu aku nak balik awal. Takkan nak balik awal kot, bukan senang-senang boleh datang sini. aku ignore kan je sms tuh.





Kul 2.20 petang belum nampak bayang lagi bot yang akan datang pick-up kitorang. Harus la aku mendidih. Trus call budak tiket. Dia cakap bot ada pukul 3.30 petang je. Takkan nak melangok kat pulau tu lagi. Malas nak patah balik semula ke pantai. Nak isi masa dengan bergambar dah taktau nak posing camne lagi dah ni.. Aku pun cakap "saya kena balik sekarang sebab flight saya balik KL pukul 5 nanti.." Trus budak tu cakap OK. Keji tak aku ? Hahahaahah !!... Sementara nunggu bot datang, posing lagi !!








Dalam kul 2.30 petang cam tu datang bot jemput kitorang. Hanya kitorang je dalam bot tuh. Memang dorang datang Manukan semata-mata nak amik kitorang balik. Terharu la jugak. Tetiba rasa bersalah pulak menipu tadi... Kalu tak menipu camtu kang pukul brape pulak nak balik KK...


 Boleh pulak Afieq tertido dalam bot masa balik ke KK..

Sampai je jeti KK dalam kul 3 lebih gitu. Panas terik sangat masa tuh, dah la usung beg berat gile penuh ngan pakaian basah, dari tempat parking bot ke parking keter ada la dalam setengah kilometer, mengigil lutut aku nak sampai ke kereta. Huwaaaa !!!

Bersambung...






26 Juta Kengkawan Dah Komen:

whitecappuccino said...

cantik gambar2 ni zura..best gi cuti2 ni

Alham said...

bestkan pulau manukan, kalu nak tengok ikan sambil mandi dok je bawah jambatan tu..ikan banyak dok tempat teduh...

anna alaui said...

hahahaha...xpsl2 kena kencing ngn akak...

NinaAz said...

Subhanallahhhhhhhhh. Cantikknyaaaa. Ni yang xsabar nak g sabah niiiii. Hihi

Zura Lee said...

whitecappuccino : tempat tu pun mmg dh sedia cantik, tu yg gmbr jdk cantik cm zura.. eh !!!.. tetiba jerk..

Alham : masa aku gi aritu takde orang pun mandi bawah jambatan tuh...

Zura Lee said...

Anna : padan muko budak tuh.. Dont mess wif me ok.. hahaahahahaah !!!


NinaAz : oitt tangkas cepat & tuntasnya nina dtg blog zura... hihih... tq nina...

whitecappuccino said...

zura org sabah yer?

Zura Lee said...

Whitecappuccino : ape yg buat awak ckp zura org sabah ? Zura orghe klate la... :-)

Mizz Aiza said...

cantiknya pulau manukan.. teringin nak pergi..

thanks sudi follow aiza.. aiza dah follow balik.. #38.. :D

Mak lagenda said...

Sonotnyeeee gi jenjalan2 yea zura!

Zura Lee said...

Waa lamanya Mak tak masuk sini.. TQ Mak..

Bear Kontot said...

Wow.. saya suke pulau.. walaupun xpandai berenang.. hehe.. Thanks 4 d info Zura!

Zura Lee said...

Bear Kontot : Sama-sama :=)

nik ros said...

best nyer dapat ke sana. lama dah pssnh angan2 nak ke sana. cantik sgt kwsannya. kalau pi masa tak ada org ni mesti lagi seronok nak mandi manda kan.

Zura Lee said...

Nik Ros : aritu kitorang pegi pun ari selasa bukan weekend, tp ramai gile orang, kebanyakannye pelancong dari jepun..ntah bile la tkde org kat sana..

Cheq eem said...

cantek giler ok........!! laut biru tuu... nie yg tak sabar nak jejak kaki ke sana minggu dpn.. hehe... blogwalking jmpe awak punya blog.. :)

Ben Hanna said...
This comment has been removed by the author.
Malaysian Island said...

love the pics

.: iEyLa :. said...

selain dr g melawat mandi2 kat situ kite leyh watpe lg kak??
mcm nk g sne je next year,,,

merpati putih said...

zura.. gambar sume cantik.. tp muskil.. spe yg tlg amek gambo 1 famly dlm air tu? huhuhu.. giler lawa..

sury yono said...

saya Suryono 35 tahun dari surabaya,Saya mau mengucapkan terima kasih yg tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada ki Jagad saya seorang kontraktor yang terbelit masalah hutang piutang ratusan juta, parahnya lagi, sisa uang juga sudah ludes kalah bermain saham,sudah lama saya mengetahui blog ini,juga sudah lama mendengar nama besar beliau, tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib,jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng yg mau menipu.tetapi kemarin waktu pengeluaran 1817, saya benar-benar sulit percaya, angka yg diberi Aki tunggal 1817 ternyata betul-betul tembus,awalnya saya coba-c0ba menelpon Aki,saya bilang saya sedang terbelit masalah hutang hampir 200 juta, jika dalam minggu ini tidak dilunasi,maka saya akan dilaporkan kepihak berwajib,Aki bilang,kalo saya mau, si Aki ada angka anunaki hasil ritual ghoib 4d tunggal,tapi syaratnya harus ditebus dengan mahar 20 juta, karena cuma ini jalan satu-satunya untuk mendapatkan uang secara cepat, maka setengah kurang yakin saya usaha cari pinjaman hutang kesana kemari, dapat pinjaman 21 juta, langsung saya transper kerekening Aki, besoknya saya di beri angka tunggal 1817, mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar,setengah putus asa saya pasangin kali 200 lembar di 2 tempat bandar berbeda,dengan perasaan cemas dan hati dag dig dug saya menunggu pengeluaran sore harinya, badan saya lemas & hampir pingsan,…ternyata meledak….!!! seumur hidup baru kali ini saya mendapat BLT 500 jt, uang ini bisa buat melunasi hutang, sisanya bisa buat buka usaha baru, sekali lagi terima kasih banyak Aki, seumur hidup saya tidak akan melupakan kebaikan Aki. Demikian kisah nyata dari saya tanpa rekayasa,hanya ingin berbagi pengalaman dengan teman-teman senasib. salam kompak selalu..!!

sury yono said...

Saya Suryono 35 tahun dari surabaya,Saya mau mengucapkan terima kasih yg tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada ki Jagad sakti ." saya seorang kontraktor , yang terbelit masalah hutang piutang ratusan juta, parahnya lagi, sisa uang juga sudah ludes kalah bermain saham,sudah lama saya mengetahui blog ini,juga sudah lama mendengar nama besar beliau, tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib,jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng yg mau menipu.tetapi kemarin waktu pengeluaran (1817), saya benar-benar sulit percaya, angka yg diberi Aki tunggal 1817 ternyata betul-betul tembus,awalnya saya coba-c0ba menelpon Aki,saya bilang saya sedang terbelit masalah hutang hampir 200 juta, jika dalam minggu ini tidak dilunasi,maka saya akan dilaporkan kepihak berwajib,Aki bilang,kalo saya mau, si Aki ada angka anunaki hasil ritual ghoib 4d tunggal,tapi syaratnya harus ditebus dengan mahar 20 juta, karena cuma ini jalan satu-satunya untuk mendapatkan uang secara cepat, maka setengah kurang yakin saya usaha cari pinjaman hutang kesana kemari, dapat pinjaman 21 juta, langsung saya transper kerekening Aki, besoknya saya di beri angka tunggal (1817), mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar,setengah putus asa saya pasangin kali 200 lembar di 2 tempat bandar berbeda,dengan perasaan cemas dan hati dag dig dug saya menunggu pengeluaran sore harinya, badan saya lemas & hampir pingsan,…ternyata meledak….!!! seumur hidup baru kali ini saya mendapat BLT 500 jt, uang ini bisa buat melunasi hutang, sisanya bisa buat buka usaha baru, dan seperti janji aki untuk 5x putaran degan mahar yang sama untuk onkos ritual , putran togel singpura 4285 tadi malam kami sangat bersyukur angka pemberian angka 4D kami dapat BLT 600 Juta ,sungguh sangat membuat saya hampir pinsang dan tidak sadarkan diri dengan apa yang kami dapatkan malam ini ,ki jagad sakti sungguh sangat hebat pemberian angka yang kedua kalinya sungguh sanagt membantu kesusahan keluarga kami dan mengeluarkan kami dari sona kehidupan yang terpuruk dalam hutang piutang , sekali lagi terima kasih banyak Aki, seumur hidup saya tidak akan melupakan kebaikan Aki. Demikian kisah nyata dari saya tanpa rekayasa,hanya ingin berbagi pengalaman dengan teman-teman senasib. salam kompak selalu..!!
para sahabat dimanapun berada jika anda punya permasalan seperti kaami dan anda belum punya solusi untuk masalah anda silahkan coba bicara langsung dengan ki jagad sakti < call .0812 4286 9624 > atau silahkan kunjugi web.http://dukunsaktiterpecayadindonesia.blogspot.com .semoga informasi yang saya sampaikan bisa bermanfaat buat anda semuanya ..terimakasih .

sha eyda said...

jaket keselamatan xda charge ke ? bole ckp xnak ek?

Raziman Rent Car Sabah said...

Assalamualaikum...

'JOM KE SABAH'...

Kami menyediakan kereta sewa pandu pelbagai jenis utk percutian anda di Sabah

Myvi Rm120 sehari
Saga RM120
Alza Rm150
Exora RM160
Avanza RM170
Innova Rm200
Urvan Rm250

Hubungi Raziman
0129600702 Whatsapp/call

Kami juga menyediakan pemandu sekiranya diperlukan... caj pemandu RM150 12 Jam

Homestay bajet area Kota Kinabalu RM100 sehari

Raziman Rent Car Sabah said...

Assalamualaikum...

'JOM KE SABAH'...

Kami menyediakan kereta sewa pandu pelbagai jenis utk percutian anda di Sabah

Myvi Rm120 sehari
Saga RM120
Alza Rm150
Exora RM160
Avanza RM170
Innova Rm200
Urvan Rm250

Hubungi Raziman
0129600702 Whatsapp/call

Kami juga menyediakan pemandu sekiranya diperlukan... caj pemandu RM150 12 Jam

Homestay bajet area Kota Kinabalu RM100 sehari

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan  ☎ (( +6282321594488 )) ATAU KLIK DISINI PESUGIHAN DUNIA GHAIB Wassalam

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :