Rasa cam pelik pulak bila dah lama tak share resepi kat blog. Hahahahah !! Aku beli ikan patin ni nak masak gulai tempoyak sebab
terliur bebenor dengan entry masakan ikan patin tempoyak mek Lieya Latif upload
aritu. Memang tu masakan fevered aku ngan arwah ayah. Tapi kansel pulak tukar
kepada masakan kengsom bila tengok ada balance nenas lepas masak asam laksa
penang.
Kengsom ni merupakan asam pedas style Siam. Orang belah
utara kompom champion masak kengsom kan.. Aku kenal masakan kengsom ni pun
sebab kawan aku Nur Azni asek dok upload gambar dia makan kengsom kat Danok…
Bahan tumbuk (better
tumbuk daripda kisar ngan blender) :
Cilipadi hijau (ikut kepedasan masing-masing, aku buh
segenggam)
Cilipadi kering (cili kering biasa pun boleh)
Sedikit Belacan
Beberapa ulas bawang putih
Seinci Kunyit hidup
Bahan lain :
Ikan – disiang, perap dengan asam jawa sebentar dan
dibersihkan
Nenas masak – dihiris kasar
Air untuk kuah
Jus limau nipis
Air asam jawa
Sos Ikan
Bahan perasa
Cara-cara :
- Satukan bahan tumbuk, air biasa, air asam jawa, sos ikan dan bahan perasa
- Apabila mendidih, masukkan ikan dan nenas
- Ikan dah masak, masukkan jus limau nipis dan tutup api.
Senang gile nak buat. Makan ngan nasi panas dan telo dadar goreng garing-garing memang bertambah nasi dua tiga kali (aku kan perut stokin, memang la makan banyak....)
13 Juta Kengkawan Dah Komen:
sedappnya zura..nasi panas2..sambal belacan..perghh..meme 2-3 pingge la!!dah lama kaksura x makan ikan patin.terliur wehh..:)
Assalamualaikum kak zura! perghhh ikan patin ni fav suami sheila... kalau dia tengok, mau kecur air liur beliau. wakakaaaa. Nanti nak cuba buat. hehehee (",)
Assalamualaikum....nampak menarik dn sedap...
orang utara jugak tapi apasal tak pernah dengar nama masakan ni... hahahahaha
Wow menarik resipi nie Zura.. nampak sedap laa plak.. :)
suka betul ikan patin ni! especially kalau masak tempoyak!
tapi first time dengar nama kengsom ni
cam rasa asam pedas ke
Ala farah tak makan tempoyak la zura.. hehehe
nampak sangat sangat sangat sedap dan menyelerakan tau!!!
perghh menarik! menarik!....
lieya nak order lg patin ngan kawan lieya balik pahang ni...nanti boleh laa try resepi zura plak nie....dah terbayang2 mkn ngan nasi panas...ade plak petai ke...fuhhh menghirup2 agaknye lieya dibuatnyer heheehehehehe.....thankz zura share resepi nie...boleh lieya pelbagaikan masakan patin nanti....
terliurnya tengok.. mesti sedap ni zura..
alamak suka lauk cam gini.. tak lemak2... klau lemak akak prefer sayur...
tak pernah masak lagi ..
baru ngah try and error dalam masak memasak ni :)
Post a Comment
Apa yang korang Fikirkan :