12 Apr 2013

Sabah - Kabus di kawasan bukit

Entri Sebelum : Sabah - Pekan Kundasang & Pekan Nabalu

Lepas beberapa minit cuci mata dan cuci isi kandungan purse kat Pekan Nabalu tadi, kitorang teruskan perjalanan balik ke KK.

Jalan clear je, tak banyak kereta.. Kabus tebal slowly menyelubungi persekitaran jalan... Macam mendaki bukit naik ke Genting Highland pulak.. Ni sekitar Kampung Kelawat dan Kampung Minangkob (Jalan Tamparuli - Ranau). Excited gile kitorang tengok kabus tebal camtuh, siap hulurkan tangan keluar dari tingkap kete sebab nak pegang kabus tuh. Sebbaik takde makhluk yang sambar tangan kitorang yang tak berapa nak gebu ni.




Mr.Lee drive kete slow je sebab standby nak benti kot-kot ada port baik punye untuk kitorang amik gambar.. Dasar camwhore betol kitorang ni kan !! Sampai kat satu selekoh, nampak ada satu tempat yang agak luas untuk parking keter, cepat-cepat Mr.Lee benti, pastu kitorang posing sambil feeling dok kat obersi gitu..






Sekejap je stop kat situ, pastu cepat-cepat blah. Actually kitorang pun bukannya berani sangat nak lepak lama-lama kat kawasan bukit yang sunyi camtu. Benti tadi tu pun sebab jakun sangat nak amik gambar ngan kabus tebal.

Bila kitorang mula masuk ke kawasan yang lebih rendah hujan turun lebat menggila. Oooo patut la kat kawasan bukit sana tu kabus tebal sangat.. Hujan betul-betul lebat sampai air naik ke jalan raya, kebetulan pulak kiri kanan jalan Tamparuli tu banyak construction, so longkang tersumbat, tu yang jadik banjir kilat (pergghh bunyik cam cekgu Geografi pulok !!).. Ko ingat KL je ke ada banjir kilat yerk Zura ?



Sepatutnya ikotkan itinerary yang aku dah buat ni, kitorang akan singgah kat Rumah Terbalik, Jambatan Tamparuli pastu makan lokan bakar yang femes kat Sepanggar. Dah sebab ujan tengah mencurah ni terpaksa kansel la, kalu ada masa lastday kitorang akan ke sini lagi.

Bersambung...

Entri Seterusnya : Sabah - Hii-5 Hotel


4 Juta Kengkawan Dah Komen:

alialisa said...

nice la..seyes!!

Zura Lee said...

Alialisa : nak gi obersi tak mampu kan, so tumpang posing ngan kabus kat bukit jela.. hihihii..

NURUL JAMIAN said...

hujan jugak ye? ohhh masa nurul pergi kundasang tak dpt pergi rumah terbalik sbb masa tu tahu pasal rumah terbalik tu

Zura Lee said...

Nurul : ha'ah, kebetulan aritu ujan lebat plk belah petang nya...

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :