12 Apr 2013

Sabah - Tagal Moroli

Entri Sebelum : Sabah - Ladang Teh Sabah

Lepas kluar daripada ladang teh tadi kitorang pegi ke Tagal Moroli. Dalam bahasa Kadazan Dusun, Tagal bermaksud tak boleh tangkap ikan dan sebarang hidupan di sungai. Lokasi Tagal Moroli ni bersebelahan ngan pintu masuk Ladang Teh Sabah, betul-betul kat signboard Kampung Luanti Baru.



Entrance fee rm5.00 seorang, kamera kena caj rm3.00, kalu korang nak mandi dengan ikan rm10.00. Tiket bayar kat satu kedai tepi jalan utama. Pastu drive depan sikit baru jumpa pintu masuk kat dalam gambar atas nih.

 Kat kaunter ni kasik tunjuk tiket yang kita dah bayar dan kena beli makanan ikan, 20 sen je sepaket kecik. Ada blogger cakap kaunter tak benarkan kita beli lebih daripada sepaket, nanti ikan kenyang sangat kang orang lain datang ikan buat donno je.. Aku pun try tanye boleh beli lebih daripada sepaket ke ? budak kaunter tu cakap boleh jerk... Lepas tu kitorang diberi nombor giliran.

Masa nak masuk ke sungai, budak kaunter akan buat announcement nombor giliran sape yang dah cukup masa main ngan ikan. Pastu dia announce supaya nombor giliran kitorang pulak masuk. Setiap kumpulan diberi masa 15 minit (klu tak silap) untuk berada kat sungai tuh.


 Tengok la ikan sekor-sekor besar gile, ngeri aku tengok.. jinak-jinak pulak tuh... Kalu goreng ni kompom liat sebab besar sangat...

 Orang yang jaga sungai tu suruh Mr.Lee tabur makanan ikan kat dalam air, so ikan akan datang kerumun kaki kita ikut bau makanan tu la..
 
 Masa ni aku dok terpikir kalu la ada sekor dua piranha terlepas kat dalam ni kompom kudung aku..




 Melalak-lalak Afieq takot kena gigit ngan ikan...

 Mr.Lee suruh amik gambar ni ngan henfon sebab dia tak sabar nak upload kat FB katanye.. hamboi !!
 
 Anak-anak yang ketakotan kena gigit ngan ikan terus lepak main batu ngan pasir kat tepi sungai.. Aku tak sure sungai belah sana tu ada ikan camni ke tak...

 Kerusi ada disediakan kalu korang nak duduk cam patung menikmati gigitan ikan tuh...

 Kat sini disediakan beberapa batang paip untuk bilas kaki dan badan lepas main kat sungai tuh..


Even masa kitorang pegi ni hari bekerja (1 April - Isnin), tapi ada lebih kurang 10 orang pengunjung lain tengah sakan hulur kaki kat ikan tu masa kitorang sampai. Gigitan ikan tu sakit woo, ganas jugak yek.. Kaki Ashraaf sampai luka-luka kena gigit. Tapi kebanyakan blogger cakap rasa geli-geli je gigitan ikan tuh, ke time kitorang pegi aritu ikan-ikan kelah tu dah 10 ari tak makan ??

Lepas tu kitorang patah balik ke Ranau untuk ke Bandar KK. Masa ni dah menjelang pukul 11 pagi, tapi panas betul ya Rabbi macam pukul 3,4 petang, tiak berpeluh sakan macam air terjun dah...

Bersambung..



17 Juta Kengkawan Dah Komen:

anna alaui said...

rindunya ngn ikan2 tu..:)

Zura Lee said...

Anna : akak tak rindu pun, trauma ada la.. ganas ok ikan-ikan tuh...

Mizz Aiza said...

aiza pernah sampai tempat ni tahun lepas.. masa tu pergi atas urusan kerja, jadi masuk free je la.. yang tak best aiza pegi kk masa tu tapi tak sempat pun jalan2 sebab ikut bos&kena balik awal.. huhu..

Zura Lee said...

Mizz Aiza : ada alasan la aiza nk repeat pegi sabah lagi sekali nih.. hihihihih..

Mizz Aiza said...

kalau ada rezeki memang nak pergi lagi.. hehe..

Zura Lee said...

Zura pun tak sabar nk gi sana lagi dua tiga tahun... :=)

❤Kamsiah❤ said...

akak pernah tgk tempat ni kat satu rancangan TV dulu...cantik sgt tempatnya,kan..air sungai tu sgt jernih...tp..mcm rasa geli ja ikan2 tu gigit2 kaki hehe

Zura Lee said...

Kak Kamsiah : geli ke ? time kitorang aritu sakit wooo, ganas gile.. gamaknya ikan baru tumbuh gigi kot...

.*.WiE.*. said...

hari tu tak sempat pulak nak terjah tempat ni untuk merasa gigitan manja ikan2 ni..

Zura Lee said...

Abg Wie : Tempat ni jauh sikit drpd kundasang..lenkali dtg sabah kena masukkan dlm itinerary yerk...

NinaAz said...

bestnyaaa zuraaaaaaa...... baru hari tu suami tag nina pic ikan banyak2 ni. dia cakap nak bawak nina p sini. hubby org ranau. hehehehhee.... ciann ashraff kena gigit2 yeaa. heee

lizz said...

waa bestnyer tempat ni...besor2 ikannyer tu...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

10 hari tak makan patut dia geget kuat kot.. hahahaha. cantik. teringin nak pegi

Zura Lee said...

Nina : ooo hubby orang ranau yerk...best la boleh lepak kat ranau lama2.. ranau best wooooooo !!!


Lizz : seronok dan ngeri main ngn ikan2 tuh.. hihihi...

Zura Lee said...

Cik Lekat Lekit : sini kira Must Visit location kalu dtg Sabah...

wawa syaida said...

besar-besarny ikan...ngeri jugak tengok tu...tapi mesti best kan dapat berendam kaki dalam air jernih tu :)

Zura Lee said...

Wawa : memang ngeri sbb gigi ikan2 tu tajam woo...

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :