8 Apr 2013

Sabah - Pengembaraan Bermula !!

Kitorang dah beli tiket ke KK pada 15 September 2012.. Tiket murah punye pasal sampai jenuh nak tunggu nak terbang.. Biasalah Air Asia kan.... Lepas booked tiket, selama enam bulan aku gigih korek segala blog yang berkaitan dengan percutian di Sabah siap join forum Cari sebab nak kumpul info sebanyak mungkin, hasilnya segala info pasal Sabah melekat kuat kat setiap saraf otak aku. Aku ni jenis kalu nak gi bercuti kemana-mana, aku suka well plan. Tak suka main terjah je kang sesat barat mula la aku naik hangen. Lagipun bukannya selalu boleh holiday jauh-jauh camni, so sekali pegi tu trus all out punye holiday la.

Dulu ada pakcik bawak teksi dok kat level bawah umah aku, senang la nak suruh dia hantar gi epot. Tapi sekarang ni dia dah pindah, so susah jugak la nak carik teksi. Sabtu pagi aku gi ngurut umah bidan feberet aku, tanya dia kot-kot ada orang bawak teksi kat kawasan flat dia. Rupa-rupanya anak buah dia drebar teksi. Settle satu hal. Seawal jam 3.30 pagi dia dah terpacak depan gate umah aku.

Aku dah pre-booked 15kg luggage, bila timbang sikit lagi nak cecah 15 kilo tuh. Macam-macam aku sumbat dalam beg tu, nak merantau jauh selama seminggu la katakan.. hihihhihih... Aku pre-booked luggage ni pun sebulan sebelum terbang, bukan beli sekali dengan tiket pun..


Kapatebang ke KK aritu parked jauh gilo. Kitorang terpaksa menapak almost 1km.. Gile aahh marathon pepagi buto nih. Sebbaik la bawak stroller, takde la hazabedah sangat nak dukung anak-anak. Sampai kat tangga kapatebang tu berpeluh jugak la ketiak aku, bukan aku sorang, ramai jugak yang berketiak lenjun pagi tuh..



 Aku pre-booked meal untuk Mr.Lee, Nasi Lemak Pak Nasser yang femes tuh, dia makan sikit je. Tak lalu kot makan dalam keadaan ngantuk gitu...

 Masa flight dari Labuan ke KL dulu aku dah pernah rasa kesedapan nasi lemak AA, so kali ni aku try Nasi Briyani dia pulak. Sedap jugak. Lepas makan trus bantai tido, elok sangat la kan !!!


Aku tak mandikan anak-anak pagi tuh. Gilo apo nak mandikan diorang kul 3 pagi camtuh. Terbang ke KK pun pakai baju tido je.. Selamber tol makbapak dorang kan.. Hihihihih... Sebelum ni aku dah siap-siap google cara nak bawak budak-budak naik kapatebang. Buat susu siap-siap, sediakan makanan ringan secukupnya (anak-anak taknak makan, so aku tukang habiskan..kohkohkoh !!), bawak jaket segala.. Dalam hati aku tak putus-putus berdoa supaya dorang tak meragam sepanjang penerbangan tu.

 

Alhamdulillah dorang langsung tak meragam. Nyenyak dorang tido sampai landed at KK International Airport. Siap taknak bangun sebab tak puas tido.
 


Dah siap collect luggage tak sampai setengah jam tunggu, kete sewa yang dah siap booked sebulan yang lepas pun sampai.

 

Aku dapat tau pasal En.Shahril ni kat blog NURUL JAMIAN, terus aku google nombor telefon En.Shahril. Kitorang dapat kereta baru, masih bau kedai uolls !!.. Sangat-sangat puas hati dengan servis kereta ni. Nak berurusan pun sangat senang. Sapa yang berminat boleh contact Encik Shahril 012-8221685. Tima kasih Nurul sebab share info pasal En.Shahril. Tima kasih En.Shahril sebab bagi kereta yang bagus.

 Pengangkutan kitorang selama 4 hari. Kereta baru sangat, fully tinted, leather seat, naik bukit steady jerk.. Terbaek !!

Lepas dapat kete terus gerak ke Kundasang.

Bersambung....


Entry seterusnya : Sabah - Pekan Nabalu (Kali Pertama)


24 Juta Kengkawan Dah Komen:

anna alaui said...

x sbr nk tggu next next n next entry sabah bah ni..hihi..

Alham said...

aku pon nak g jln2 sabah jumaat ni....ticket dak settle skali makan ngan luggage..hotel pon dah book imperial boutec kat warisan square...g 3 hari 2 mlm je...kongsi lagi cerita...

Zura Lee said...

Anna : Akak tak sabor nk show off gmbr2 cun kt ladang lembu tu hokey !!.. hihihih

Alham : Nanti tgk la gmbr2 kat FB tuh.. Sabah memang mabeles !!!

awien ariff said...

lip lap kete sewa ko mek...berbaloi-baloi

Zura Lee said...

Awien : Harus la lip lap, kete baru bau kedai ok...

~SaTo OrEo~ said...

jap jap, kembar budak dua orang tu... hehehe.. nampak serupa jek..

Zura Lee said...

Sato : dorang beza 9 bulan jerk.. pulak tuh, zura suka pakaikan baju sama kat dorang, tu yg nmpk cm kembar.. hihihhihih...

NURUL JAMIAN said...

wahhh baru nurul baca entri ni. untung dpt kereta baru. sabah sgt best. nurul yg baru blik sarawak pun siap compared dua negeri ni nak repeat pergi sabah dari sarawak. ok nurul baca entri seterusnya

Zura Lee said...

Nurul : tima kasey sebab cerita pasal kete sewa encik shahril tuh.. zura pun tak sabar nak repeat g sabah tuh...

nurul azwani said...

This coming nov nk gi sabah. First time nk gi... Bestnye tgk cite u ni..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. tak sabarnya nak ke Sabah tahun depan! sheila baru booking flight. heeee sheila akan amik sikit info akak kat sini ye. hehehe :)

Zura Lee said...

Nurul Azwani & Sheila : terima kasey sbb jadikkan blog zura sbg reference...

AzizaHasan said...

Kete auto ke

Anonymous said...

syok bc blog n jln jln d sbh.sy ada menyediakn perkhdmatan krreta sewa&penginapan..jika berminat bole hubungi saya 0194287236

Anonymous said...

syok bc blog n jln jln d sbh.sy ada menyediakn perkhdmatan krreta sewa&penginapan..jika berminat bole hubungi saya 0194287236

normah said...

Best baca...tgh dok riki2 info pasal KK, tp insyallah ambik yg direkomen oleh korang semuer...anak2 akak dah tak sabar dah nak pegi, maknya pun sama jugak hihi...thanks ye citer panjang2.

yasir said...

...thx sbb share no bro shahril....mmg terbaekk...nice chap....mmg akan recommend kt member lain...

Anonymous said...

Alhamdulillah..tengah kumpul info utk ke Sabah next month..TQ yr blog sangat2x membantu saya di KK nanti... akan berada di KK, Tawau, Sandakan and Lahad Datu next month ...well done ....

Nurulhuda Katoman said...

Kak zura.....brape harga kete sewa viva 4d/3n???:)

dayu said...

Nurulhuda Katoman, Dayu dah pernah sewa keta dengan orang yang sama... untuk viva RM90 untuk satu hari.. Sory yea.. tolong jawabkan...

JoySaliza said...

Saya nak pergi sabah jugak bulan 5 ni, semua info saya amik dari blog awak ni. Thanks ye!

Raziman Rent Car Sabah said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

Raziman Rent Car Sabah said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan  ☎ (( +6282321594488 )) ATAU KLIK DISINI PESUGIHAN DUNIA GHAIB Wassalam

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :