11 Apr 2013

Sabah - Kinabalu Pine Resort (2)

Entri Sebelum : Sabah - Kinabalu Pine Resort (1)

Blogger dan forumer Cari cakap waktu terbaik nak tengok puncak gunung depan balkoni sekitar pukul 6 pagi. Punye la gigih aku siap kunci jam konon nak bangun kul 5.30 pagi. Bila jam berbunyik, aku tak nampak lagi puncak gunung, masih berkabus, maybe sebab malam tadi hujan lebat kot, pastu aku sambung tido balik, cuaca sejuk camni harus la dimanfaatkan sebaik mungkin..hihihhi..

Tetiba aku tersedar sebab dengar Ashraaf terbatuk. Celik mata trus nampak puncak gunung, trus aku kejut Mr.Lee "Bie dah nampak dah !!".. Mr.Lee pun trus bangun, cam kena renjatan letrik bervoltan tinggi pulak laki aku tuh.. Aku pun grab camera dengan mamainya terus amik gambar.. Separa sedar masa tuh.. Mr.Lee pun cepat-cepat gi mandi sebab nak posing depan gunung kekdahnye. Aku pulak tak putus-putus snap gambar puncak gunung dengan kaki terjengket-jengket (lupa nak pakai selipar, lantai balkoni sejuk gile, excited tengok puncak gunung punye pasal !).

Masa ni pukul 6.07 pagi.. Indah sungguh ciptaan Allah.. Insap kejap...






 Masa ni pukul 6.22 pagi..

 Afieq dah bangun dah masa ni.. dia pun tumpang posing ngan Gunung Kinabalu..




Masa ni pukul 6.40 pagi.. Kabus slowly menghampiri puncak gunung dah...

 Ashraaf tengah sedap tido lagi masa ni, nak kejutkan kesian pulak.. dah gambar ni tak cukup korum pulak...

 Platform ni disediakan untuk sesapa biliknya tak mengadap Gunung Kinabalu, korang boleh la posing sehabis gaya kat sini, tapi feel nya tak sama cam stay kat bilik balkoninya mengadap gunung la.. hihihihhi...

 Pondok ni terletak kat area car park. Bukan semua blok boleh park kete depan-depan bilik. Kitorang pun tpark kete kat sini, kena jalan sikit la kalu nak ke bilik...

 On da way ke Rumah Arnab. Kat belakang aku tu bilik yang tak mengadap gunung, rate dia murah sikit.

Ingatkan banyak arnabnya, berapa ekor je pun. Afieq cam takot-takot je, kalu Ashraaf ada mesti dia excited tengok haiwan cam ni...

 On da way nak gi bekfes..

 Kat KPR ni takde buffet breasfast cam hotel biasa tuh, dorang sediakan breakfast set cam kat dalam menu atas nih. Kitorang pilih Malaysian breakfast sebab tengok yang set lain cam tak mengenyangkan jer.. dasar perut tangki minyak kete betol..

 Walaupun kena paksa bangun pagi sebbaik Ashraaf tak meragam.. Good boy !!

 Memandangkan Mr.Lee suka minum minuman berkaffien, so aku pilih kopi (terasa very the solehah sebab menghormati selera somi..kohkohkoh !!)  Tak sangka pulak dorang served ngan teko, ingat buh dalam cawan.


 Masa dok usha info pasal KPR dulu aku dok berangan nak brekfes kat meja celah-celah pokok tuh. Tapi not open for public, only for special occasion.. 

 Nasi goreng Mr.Lee. Sedap dan banyak pulak tuh..

 Bihun tomyam aku.. Tawakal je order padahal sebelum ni ramai jugak blogger cerita tomyam kat Sabah ni langsung tak sedap.

 Alhamdulillah sedap je lebih kurang cam kat Semenanjung cuma kurang pedas, kuah pekat dan banyak seafood...

 Afieq menggelupor nak makan sendiri.. Buh nasi goreng dalam pinggan dia sikit...

 Acara wajib adalah posing kat gate KPR.. Sedih ok, lenkali kalu datang Kundasang memang nak dok sini jer, takkan berpaling pada hotel lain lagi..


Nampak je gunung trus paksa Mr.Lee amik gambar aku sebelum gerak ke Ranau. Dah kena ilmu pengasih gunung gamaknya aku ni.

Bersambung...

Entri seterusnya : Sabah - Ladang Teh Sabah


10 Juta Kengkawan Dah Komen:

anna alaui said...

hahaha...mandi wajib ye kak?

next time kalo dtg sini nk try la pine resort ni..actually bhun tmyam tu npk mabeles..hihi

Zura Lee said...

Ana : mula2 cam cuak jugak nak makan sebab ramai blogger cakap orang Sabah tk reti masak tomyam..

Pasal mandi wajib tu sapo ni pepandai tuliscmtuh.. akak syak ada orang hack blog akak nih.. larikkkkk !!!

~SaTo OrEo~ said...

benci benci.. tgk gambar yang cantik2 neh terus membuak2 rasa nak pi kundasang..hahahaha.. kena masuk dlm list taon depan neh.. :P

Zura Lee said...

Sato : Nanti stay kt Kinabalu Pine Resort.. sgt2 berbaloi hokey.. kompom nanges tknk balik..

Tsuyanero Asuka said...

sewa kete tuk 3 hr bape ya

Zura Lee said...

Asuka : rm90 sehari = rm270

fatin nuraini said...

salam perkenalan..sangat menarik catatan saudari :) sy n family akn ke sana disember nnti..tgh google nk buat itinerary jgk la ;) sebelum tuh, nak tanye knape x ke Kinablu Park n hot spring tu di kundasang ye

Zura Lee said...

Salam perkenalan Fatin... Aritu saya tk pergi Poring Hot Spring sbb susah nak kena lalu jambatan gantung tinggi sblm smp kt kolam air panas tu dgn anak2 kecik, lgpn dkt area umh sy pn ada kolam air panas semulajadi dh....

Kinabalu Park tu orang biasa pergi sana sebab nak tengok puncak gunung kinabalu. Tapi kitorg tak pegi sebab seawal kul 6 pagi kitorg dah boleh tengoj puncak gunung direct daripada depan balkoni bilik kt KPR tu.. Kitorang dah puas berposing sakan dah pagi tu macam yang Fatin boleh tgk kt dlm entry ni...

Pengembara ilmu said...

Banyak lagi Hotel yang Best View nya kak zura..Pine resort salah satu..Kami Menginap kat Perkasa Hotel

Captain Jet said...

kak zura nk tanye, booking kereta kat mane? daily rate berape?

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :