10 Jun 2013

Sabah - Pantai Tanjung Aru

Entri Sebelum : Monsopiad Cultural Village


Singgah isi minyak kete dekat Pekan Putatan. Sepanjang 4 hari di Sabah ni jumlah minyak kitorang isi hanyalah RM70, padahal dok merayap merata-rata 1/3 negeri Sabah dah aku rasa..


 Memandangkan epot terletak dekat Tanjung Aru, so aku masukkan Pantai Tanjung Aru kat dalam itinerary nih. Lepak kat pantai adalah aktiviti terakhir kitorang kat Negeri Di Bawah Bayu nih...


 Pantai Tanjung Aru ni terbahagi kepada dua, First Beach dan Second Beach. 

 Cantik betul pantai ni. Semua pantai di Sabah memang cantik..


 Masa jer entrance pantai, trus nampak SugarBun. Trus aku ajak Mr.Lee makan kat situ sebab aku masih teringatkan kesedapan SugarBun dekat LIMBANG Sarawak dulu. Padahal ikutkan itinerary aku, kitorang sepatutnya makan kat foodcourt pantai, tapi tak jumpa pulak mana foodcourt tuh. Restoren ni takde sinki, tapi kena cuci tangan guna jag macam kat kenduri kawen tuh..


 Sama macam kat Limbang dulu, aku order nasi dan ayam goreng. Nasi kat SugarBun Tanjung Aru ni lembik, langsung tak sedap macam kat LIMBANG dulu. Frust gile aku.. Makan jugak la sebab lapar, sambil suap sambil membebel. Lenkali kalau datang KK lagi memang takkan datang makan sini dah..


 Mr.Lee cakap "air tin kacang soya pun nak amik gambar jugak ke ibu..?"


Set nasi dan talapia Mr.Lee punya. Ikan tu besar, digoreng garing panas-panas lagi.. Sedap..


 Lepas makan cepat-cepat gi main air pantai. Masa ni afieq dah bangun dah. Tadi masa kitorang makan, dia tengah sedap tido dalam keter.


Rupa-rupanya foodcourt yang femes tu letaknya kat hujung pantai sebelah kiri gambar ni. Patut la mula-mula masuk tak jumpa, kena drive ke dalam sikit rupanya. 


 Pasirnya putih bersih. Lagi halus daripada pasir PULAU MANUKAN tu.







Dah puas lepak kat pantai tuh, terus mandikan anak-anak kat tempat mandi yang disediakan sebelah SugarBun tadi. Kena bayar RM0.50 sorang untuk mandi kat situ.

Pukul 5 lebih pulangkan kete pada Encik Shahril kat depan epot. Maaf ya kitorang tak sempat nak kemas kete tuh.. Bersepah ngan cikedis anak-anak.. Ada kejadian sadis masa nak drop luggage. Kalau nak drop luggage kena ada boarding pass kan. Aku dah buat web check-in sesiap kat KL, tapi tak print boarding pass konon nk datang print kat epot KK. Rupa-rupanya bila dah buat web check-in WAJIB print siap-siap boarding pass tuh. Kalau tak, nanti kena print kat ofis Air Asia dan dorang akan caj RM2 per person dalam boarding pass tuh. Tak pasal-pasal melayang RM8.. Sebbaik masa nak datang KK aku dah print boarding pass kat opis.

Pukul 8 malam, kapatebang membawa kitorang pulang KL dengan selamatnya. Aku tido lena sepanjang flight tuh, penat gile kot.

Berakhir sudah percutian kitorang di Sabah. Total segala perbelanjaan sepanjang 4 hari 3 malam adalah tak lebih daripada RM1400. Masa kat sana aritu aku catatkan segala benda yang kitorang beli, even beli cikedis anak-anak pun aku catat jugak.. Sampai sekarang aku still simpan nota perbelanjaan kitorang tuh.. Semoga ada rezeki lagi untuk kitorang datang ke KK lagi.. Ameen...

Entri Berkaitan Percutian Di Sabah boleh refer kat sini ye :


























25 Juta Kengkawan Dah Komen:

lieyalatif said...

Best2!!! Tergoda tgk pic yg cantik2...lieya penah gi sabah dulu...rase nak lawat balik bile bace entry nih...

NinaAz said...

Mandi 50sen ok ahkan. Skg ni rm2-rm5 kot

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Bestnya..tak sabar nak p Sabah next month..
Actually sblm nie I dah pernah pegi Sabah dah ..I kursus kat sana.. tpi masa tue xsempat jalan habis..So next month nak cover balik semua tempat yg I x p lg sblm nie..bole tgk entry u nie untuk panduan I nanti..;p

Zura Lee said...

Lieyalatif : zura tau lieya prnh g sabah sbb zura follow blog lieya lps terbaca entry psl sabah dlm blog lieya tu.. Hihihihu


Nina : mmg la 50sen je sbb hanya ada paip shower..bkn bilik mandi yg ada dinding tu... Tmpt mandi terbuka gitu..


Mrs secretary : tima kasey sbb sudi refer kt blog zura.. Muaah muaahh !!


~SaTo OrEo~ said...

bestnya pantai tanjung aru... dulu masa kecik dok sabah 6 taon..kat area kepayan.. mmg dekat je ngan tanjung aru neh.. (^_^)

Zura Lee said...

Sato : waaa bestnye ko prnh dok kt sabah ye dlu.. Mesti dh abih round sabah kn....

Mizz Aiza said...

yang penting puas hati dapat bercuti bersama keluarga tersayang.. nampak sedap ikan tilapia tu..

lizz said...

kemain tergoda nengok nasi ngan ikan talapia tu mengiurkan sungguh...

Firdawati Rashidi said...

Salam, mmg cantik sungguh pantai ni...ciptaan allah semuanya indah kan...

Zura Lee said...

Mizz Aiza & Lizz : ikan tu sedap sgt sbb dihidang panas2, pastu plk kitorang tgh kebulor kan... tu yg bertmbh sedap..


Firdawati : Salam perkenalan.. Pantai-pantai kat sabah mmg terbaek sebab mengadap laut china selatan kan...

tenku butang said...

adoii.. ikan goreng tu nmpk sedapp.. nak gi cari ikan lea plak rasanya.. hu2

Zura Lee said...

Tenku Butang : ikan tu digoreng garing, sedap la..

alibukansetan said...

wah jln sakan ni... teringin juga nk repeat ke sabah, sbb dulu byk tmpat x smpat pegi..huhu

~SaTo OrEo~ said...

ala stay masa kecik umur 2-8 taon..apa lah yg diingat sangat..huhuhu.. tp masa kat uni aku join baktisiwa kolej pi labuan..sempat naik gunung kinabalu.. (^_^)v.. ada rezeki pasni nak jenjalan ngan family lak..tak tahan tgk gambar ko lawa2 neh..hahah..pjg lak komen aku :P

Zura Lee said...

Abg Ali & Mek Sato : korang wajib repeat g sabah ok..sgt berbaloi for your every cent gittew...

anna alaui said...

rm1400?cikitnya kak...mmg berbaloi2..hehe..

wawa syaida said...

akak seriussss memang best...terus rasa nak tukar tempat haneymoon...hihi kawen pun belum dah decide tempat honeymoon heee ^_^...best tang pas makan terus gi main kat pantai tu..heaven je rasa

Zura Lee said...

Anna : ramai kawan2 akak terkejut kitorang hanya abih rm1400 je utk 4 hari 3 mlm.. tu dh termasuk sekali kos teksi dr umh ke lcct, teksi lcct ke umh, kos kete sewa, minyak kete, hotel, mkn minum, kos ke pulau manukan dan entrance fee semua tmpt dan shoping semua..


Wawa : sabah salah satu tmpt honeymoon yg best... time berdua ni la blh wat mcm2 xtvt kt pulau2 tu nnt...

Anonymous said...

lepas baca seme entry pasal sabah ni..rasa x sabar nk tunggu hujung bulan ni..yaeyy..nak gi sabah..

anna munsin said...

bestnyer dgr ceta zura nie..xpi sayang zura x g air panas poring and taman kinabalu. sure tmp tu mmng best...kalau dtg sabah lagi jgn lupa lawat tmpt tu k...

alessCya said...

kak,kete sewa kadar sewanya dlm brp?

Fauzi Al Fariz said...

Assalam, kak terbaik la prjlnan ko, suami dan hanak2 ke KK. Saloute dgn gaya bahasa blog akak yg bt sy ketawak baca. Org ke KK pd 11-15 Dis 2014 ni. Tgh susun initerary ni...ikut mcm akak bt...feeling2 dh ni tp xtau ckup ke tak 5d4n tu...adehhh, sy trsilap booked tiket balik 15hb tu jam 10.30 pg...ayoo. Apa2 bajet nk gak tnya akak sbb sy bwk kwn yg dh kawin...sekor lg adik lelaki dia yg mmg xnk lgsung tdo sebilik dgn org dia xknal..ssh ar, sy dok pk skrg ni dh servay bilik kat kinabalu tu

Fauzi Al Fariz said...

Assalam, kak terbaik la prjlnan ko, suami dan hanak2 ke KK. Saloute dgn gaya bahasa blog akak yg bt sy ketawak baca. Org ke KK pd 11-15 Dis 2014 ni. Tgh susun initerary ni...ikut mcm akak bt...feeling2 dh ni tp xtau ckup ke tak 5d4n tu...adehhh, sy trsilap booked tiket balik 15hb tu jam 10.30 pg...ayoo. Apa2 bajet nk gak tnya akak sbb sy bwk kwn yg dh kawin...sekor lg adik lelaki dia yg mmg xnk lgsung tdo sebilik dgn org dia xknal..ssh ar, sy dok pk skrg ni dh servay bilik kat kinabalu tu

ariedawanda said...

Blog yang hebat.. xboring..lucu dan menarik.. thanks atas perkongsian.. sy nk g kk bulan mac ni..leh jdkan panduan... tq tq

Anonymous said...

Salam kak Zura..Salam perkenalan..Saya yani dr KL..ni tgh duk survey tmpt2 ni p KK n kundasang, skali terjumpa blog akak..terbaekkkkkkk!!..tima ksh tuk infor yg akak share tu..saya dan buat tentatif saya ala2 akak da ni..TQ ya ka.. muahciked la..hehe.. :)

Post a Comment

Apa yang korang Fikirkan :